Landslagsdoldisen: "Klabbe skällde ut mig"

FOTBOLL

Peter Wettergren om djupa vänskapen med Ingesson, intresset från IFK Göteborg och nyckelmatchen mot Moldavien

Foto: ANDREAS BARDELL
Peter Wettergren.

IFK Göteborg ville ha honom i vintras, han har tagit två SM-guld och cupguld med Elfsborg, spionerar på EM-kvalmotståndare och leder träningar med landslaget – och bäste vännen Klas Ingesson hyllar honom som den som låg bakom hans framgångar.

Med de kvalifikationerna borde egentligen inte Peter Wettergren, 47, vara en doldis i fotbolls-Sverige.

– Klas skällde på mig ett antal gånger. Han ville att jag skulle stå på egna ben och profilera mig mer, säger Wettergren i en längre intervju med Sportbladet.

Ingen var lika otröstlig som Peter Wettergren 29 oktober i fjol. Elfsborgs- och landslagsledaren visade öppet sina starka känslor och djupa sorg fullt ut efter att Klas Ingesson gått bort.

Att de båda var nära vänner och tränarkolleger visste många av oss.

Bakom Ingessons framgångar

Men i Klas Ingessons nyligen utkomna självbiografi målas en vänskap upp jämförbar den mellan två bröder.

Ingesson skriver:

"Wettergren var bättre än jag på mycket, men med min vilja lyckades jag för det mesta hålla jämna steg. Då visste jag inte hur viktig den där konkurrensen skulle komma att bli för mig. I dag inser jag att den var den enskilt största orsaken till att fotbollen så småningom tog mig ut i världen."

Har du läst Klas självbiografi?

– Jag har boken och jag ska självklart läsa den. Jag har skjutit det framför mig. Jag tror det kan bli lite jobbigt och med allt som är nu med EM-kval och allsvensk premiär tror jag att det är bra att jag väntar tills jag vet att jag har en ledig dag efter att jag läst boken. Jag vet att den kommer riva upp mycket hos mig.

I Klas biografi är han mycket tydlig med att han menar att du var en bättre spelare än honom.

– Hahaha, jag håller med! Men även om jag tekniskt var bättre så slog hans vilja med hästlängder det lilla försprånget jag hade. Sedan blev ju Klas tekniskt bättre och bättre hela tiden också.

Missade provspel med Mechelen

Mittbacken Wettergren spelade som högst med Åtvidaberg i motsvarande dagens division ett.

Trots det hade Klas Ingesson betydligt större planer för sin bäste vän. Återigen är det en skön historia som finns återgiven i Ingessons biografi.

Klas menade att du utan problem skulle ta en plats i Mechelen som mittback när han spelade där.

– Det var inte första gången han försökte sälja in mig hos ett annat lag. Han skickade även Thomas Wernerson till Åtvidaberg för att kolla in mig. Men jag gjorde ingen bra match och IFK Göteborg såg att jag inte var något för dem.

– Kring Mechelenhistorien hade Klas och jag olika minnesbilder. Vi i kompisgänget från Ödeshög åkte ner till Belgien för att hälsa på Klas 1992. Samtidigt var mittbacken i laget, Lei Clijsters (pappa till tennisspelaren Kim Clijsters), på väg att sluta och Klas hade tydligen fixat att jag skulle provträna med laget.

– Men jag visste inget och när vi landade i Bryssel hade vi tagit några öl på planet… Klas hävdade att han gett mig klara instruktioner om provspelet. Det var inte riktigt så jag hade uppfattat det, säger Wettergren med ett brett leende.

1997 inledde han tränarkarriären och 2004 satsade Elfsborg på dittills okända tränarduon Magnus Haglund och Peter Wettergren.

Tolfte säsongen i Elfsborg

Elva år senare är Wettergren fortfarande assisterande tränare i ett Elfsborg, som etablerat sig som ett allsvenskt topplag, och dit Magnus Haglund återvänt efter att en döende Klas Ingesson gett Haglund sin välsignelse i höstas.

Dessutom har Wettergren under de senaste åren framgångsrikt agerat spion för landslaget och allt oftare i en slags assisterande förbundskaptensroll varit delaktig i att sköta träningarna med landslaget.

Landslagsspelarna hyllar doldisen och Anders Svensson har vid flera tillfällen sagt: "Peter Wettergren är den bäste fotbollstränaren jag har haft".

Men du gillar att ha din plats i bakgrunden.

– Framför allt tycker jag om att vara på planen och jobba med spelarna. För mig är nyckeln den fotbollsmässiga relationen och att lära känna människan bakom spelaren. Det är något som jag lärde mig när jag jobbade på behandlingshem – det är svårt att utveckla någon om du inte lär känna människan bakom.

– Jag gillar mycket kring att vara fotbollstränare men vet inte om jag är rätt person att hantera media, träffa sponsorer och de bitarna.

"Får jobba med Sveriges bästa"

– I landslaget får jag en väldigt bra fortbildning. Jag får följa och jobba med de bästa spelarna. Det är självklart att det är stimulerande för mig att ta hand om en landslagsträning och lägga upp övningarna med Sveriges bästa spelare. Samtidigt slipper jag ta ansvaret eftersom Erik (Hamrén) tveklöst är den som är chef.

– Uppdraget som motståndarbevakare för landslaget har delvis gjort att jag ändrat uppfattning om hur fotboll ska spelas. Att bevaka Tyskland under förra VM-kvalet gav mig väldigt mycket.

Hur nära var du att gå till IFK Göteborg i vintras? Ni träffades ju och diskuterade.

– Mats Gren och jag tog en fika och pratade rent allmänt. Vi pratade om hur länge jag hade kontrakt med Elfsborg (den här säsongen ut). Mer än så var det inte, säger Wettergen.

Gav Klas dig några goda råd inför din fortsatta tränarkarriär?

– Ja, då. Han skällde på mig ett antal gånger.

Varför?

– Han tyckte att jag skulle stå på mina egna ben. "Du ska ta ett eget lag, köra ditt eget race. Du måste profilera dig mer! Visa upp dig!"

– Jag svarade honom att jag inte såg tränarjobbet som en one-man-show. Då svarade han direkt: "Nej, men du ska vara ledaren för det teamet!"

Låter som en intressant diskussion... Kommer du lyda hans råd?

– Det är kanske dags för mig att ta nästa steg. Det måste kännas rätt. Jag trivs väldigt bra i rollerna jag har nu.

Du är Moldavienspion. Vad krävs av landslaget för att vinna på fredag?

– En hel del. Moldavien låter inte så starkt, men de spelade 1-1 borta mot Ryssland och Österrike åkte från Chisinau med en väldigt knapp 2-1-seger. Att Moldavien förlorade (0-1) hemma mot Liechtenstein visar att de inte är vana eller bra på att föra matcher.

Överens om taktiken

– Det kommer krävas tålamod och bra bolltempo. Sedan finns det ett antal nycklar som Erik, Reine (Almqvist) och jag kommer gå igenom. Vi är redan ganska överens om hur vi ska lägga upp taktiken.

Vad är det märkligaste du upplevt under dina resor för att bevaka blivande motståndarlandslag?

– Oj, det är mycket konstigheter. Att bevaka Tyskland var en dröm. Allting funkade. Tyska fotbollförbundet hämtade och körde mig dit jag skulle, alltid i tid, inga problem. Det är inte alltid det funkar så bra.

Oväntade frågan

– Det jag kommer ihåg nyligen är när jag skulle se på Ryssland i St Petersburg. Jag blev hämtad på flygplatsen och körd ensam i en stor buss för 12 personer. På vägen mot stan körde chauffören åt sidan, stannade bussen och spände ögonen i mig: "Vad anser du om Rysslands agerande i Ukraina?"

– När man befinner sig i mitt ute i ingenstans så blir man ju lite ställd då. Som tur var svarade jag: "Jag har ingen bra åsikt, jag är för dåligt insatt".

– "Ok, jag förstår" sa chauffören, startade bussen och körde vidare.

Vad anser du är det viktigaste för att svensk fotboll ska utvecklas?

– Jag tycker att vi är på rätt väg, pendeln har svängt tillbaka kring uppfattningen hur vi ska försöka spela. Det fanns ju en tid när Barcelona ansågs vara föredömet. Det var fel för oss, svensk fotboll kommer aldrig komma dit.

– Den svenska traditionen som bygger på ett starkt kollektiv måste vi behålla och vidareförädla. Det handlar om att ha en stark identitet och struktur. Sedan kommer jag alltid vurma för teknisk fotboll, men basen måste finnas kvar.

ARTIKELN HANDLAR OM