Utsatt för nazisthån och hotellet stormat

FOTBOLL

Forsberg om kaoset kring klubben: De ville markera

Från trygga Malmö FF till en hatad klubb i tyska andraligan.

Nu berättar Emil Forsberg om nazisthånet, hoten och när maskerade män stormade lagets spelarhotell.

– De ville markera, säger Forsberg.

Dryckestillverkaren Red Bulls satsning på österrikiska Salzburg och tyska Leipzig har blivit symbolen för den kommersialisering som skett och sker inom fotbollen. När de förstnämnda förlorade mot Malmö FF i kvalet till Champions League hånades Red Bull av MFF-supportrar. Sedan tog Emil Forsberg steget från Malmö till den kritiserade organisationen.

”Fått den frågan ett antal gånger”

– Jag har fått den frågan ett antal gånger men jag trivs jättebra i klubben. Jag vill spela fotboll, det är allt jag vill göra och det är det jag får göra, säger Forsberg om övergången till Leipzig.

Kan du förstå de som kritiserar klubben?

– Det finns många klubbar med en otroligt stor tradition. För dem blir det väl något men jag tänker inte så mycket på det. Jag är där för att spela fotboll och göra mitt bästa. Det är så jag tänker.

Vad skulle du säga om Red Bull ville köpa MFF eller Åtvidaberg?

– Den är svår att svara på. Det är inget jag tror kommer hända.

Forsberg berättar samtidigt om en väldigt attraktiv sportslig del av Red Bull Leipzig. Klubben har en uttalad offensiv satsning, gör allt för att nå Bundesliga och spelar redan i dag i en liga av hög kvalité.

– Ligan håller en jättebra nivå. Om fler tittar tror jag de skulle förstå hur bra ligan är och intresset är jättestort. Jag tror inte vi haft mindre än 18 000 åskådare på någon match vi spelat.

– Det känns fortfarande helt rätt. Det känns jättebra. Jag utvecklas varje dag och får bidra både på och utanför planen. Det är något nytt allt, det känns jättebra hittills.

Maskerade män stormade hotellet

Samtidigt är den andra sidan hela tiden närvarande. I Forsbergs debut borta mot Erzgebirge Aue den 6 februari utsattes han och lagkamraterna för ett hån med nazistiska paralleller och när laget besökte Karlsruhe i mars fick de motta hot varpå ett 20-tal maskerade män stormade spelarnas hotell.

– Vi spelare märkte inte något av det. Det var väl väldigt snabbt, de var inne i matsalen och vi spelare var på rummen. De vill markera på sitt sätt men det är inget vi spelare drabbas av. Vi är där för att spela fotboll och göra det vi älskar.

Märkte ni av hoten?

– Nej, inte alls. Det sköts väldigt bra av alla och vi spelare märker inte av det.

Nazisthånet vill Forsberg helst inte kommentera.

– De fick böter, det räcker så. Så enkelt är det.

Är det jobbigt att det är ett sådant fokus på ett läskmärke?

– Nej, det tycker jag inte. Jag spelar fotboll och mår bra. Folk får ha åsikter. Så är det.

ARTIKELN HANDLAR OM