En inblick i en galnings värld

Fotbollsengland chockat efter presskonferensen

avPatrik Brenning

FOTBOLL

Journalisterna på plats hade vässat sina pennor inför Marcelo Bielsas uppsägning.

Istället fick de 66 minuters föreläsning kring hur Leeds-tränaren lägger mellan 200 och 300 analystimmar inför varje (!) match.

Och en lektion i varför Bielsa fått smeknamnet ”El Loco”, galningen.

England älskar sin James Bond men frågan är om inte den mest aktive spionen i landet trots allt är en argentinare. För efter en natts sömn är det som om Fotbollsengland fortfarande försöker förstå vad de var med om under onsdagskvällen.

Såg Derbys 51 matcher från förra säsongen

Leeds-tränaren Marcelo Bielsa hade med två timmars varsel kallat till en presskonferens och många förväntade sig att den lynnige tränaren återigen skulle lämna en klubb tillsynes i affekt. Men så blev inte fallet. Bielsa hade inte kallat pressen till sig för att avslöja en nyhet. Inte heller för att svara på några frågor. 63-åringen hade istället bestämt sig för att hålla en föreläsning.

Bielsa utreds just nu av det engelska fotbollsförbundet för ”spionage” sedan en Leeds-anställd avslöjats när han från en allmän väg spanade på Derbys träning inför lagets möte med Leeds. 63-åringen ville nu förklara för pressen hur obetydligt det är att han spionerar på motståndarlagens träningar – något han samtidigt bekräftade att han gör inför alla matcher.

Träningsspionaget, som Bielsa inte uppfattat som förbjudet, är nämligen bara en liten del av argentinarens totala analys.

Bielsa visade dokument och siffror från den totala genomgång han och hans 20 man starka personalstyrka hade gjort bara inför 2-0-segern mot Derby. Argentinaren hade bland annat, tillsammans med sin personal, analyserat alla Derbys 51 matcher från förra säsongen. En analys som tar fyra timmar per match. Totalt över 200 timmar alltså.

Då ska dessutom Derbys samtliga spelade matcher från den här säsongen (26 bara i ligan) också adderas. Samtidigt som Derbys tränare Frank Lampard ägnade 15 timmar åt sin analys av Leeds hade Bielsa lagt ner 300 timmar på sin.

Det är också något argentinaren gör inför alla matcher.

Foto: Michel Spingler / TT
Leeds tränare Marcelo Bielsa.

Kallar informationen värdelös

I analysen studerar Leeds-teamet motståndarnas statistik, formationer, fasta situationer och individuella spelare. Inför matchen mot Derby letade de till exempel efter vilka typer av formationer Derby haft problem mot, vilka motståndarens anfallsstrategier kunde tänkas bli och i vilken fysisk form anfallshotet Harry Wilson kunde vara i. Detaljerna i analysen gick så djupt att Leeds också studerat vilka olika hörnor nämnde Wilson slår beroende på vilka gester han gör inför den fasta situationen.

– Vi vet allt om Wilsons förflutna också, sa Bielsa och poängterade att samma sak gällde alla andra Derby-spelare. Och alla andra spelare klubben mött den här säsongen också för den delen.

När Leeds ställdes mot Stoke försvårades analysen av att motståndaren precis hade bytt tränare. Bielsa analyserade då, utöver Stokes tidigare matcher, också samtliga matcher managern Nathan Jones gjort med sin förra klubb Luton Town från säsongen innan.

Men är verkligen all den här informationen nödvändig? Nej, Bielsa kallade den själv ”värdelös” och pekade till exempel på att hälften av målen Leeds släppt in den här säsongen ändå kommit på fasta situationer. Däremot vill 63-åringen alltid ha all information sammanställd så att han kan slå upp svaret om han kommer på en fundering eller har en fråga inför en match.

Anledningen till att den samlade brittiska pressen fick en unik inblick i analysarbetet var för att Biels helt enkelt ville visa dem och det brittiska fotbollsförbundet hur obetydligt det är att han spionerar på motståndarlagens träningar.

Men varför gör han det då?

– Det hjälper till att lugna mina nerver, sa Bielsa.

ARTIKELN HANDLAR OM