Helena Seger som Lady Macbeth

Av: Sportbladet.se

Publicerad:
Uppdaterad:

Är Guldbollen 2018 ett prestationspris, ett popularitetspris eller ett pappapris?

I veckans Football Radical går Simon Bank och Johanna Frändén igenom sina kriterier för landets finaste fotbollsutmärkelse, dagen efter galan på Globen.

De hyperventilerar sig också igenom den senaste rasskandalen inom fransk klubbfotboll, analyserar Ousmane Dembélés språkförbistring och gör ett litterärt nedslag i det italienska fotbollsmodet. Och så blir det teater.

Simon har landat efter fotbollsgalan och bjuder på ganska medelmåttigt bakom kulisserna-skvaller, men desto stringentare analys av Victor Nilsson Lindelöfs senaste vecka som eventuellt är den viktigaste någonsin i hans liv.

Johanna försöker lugna nerverna med att lyssna på zen-kommentering av finalen i Copa Libertadores som en sorts KBT-övning innan duon ger sig på veckans värsta Football leaks-skandal: Paris Saint-Germains scouting-rutin att använda sig av raskvoter i rekryteringen av unga spelare har rivit upp just läkta sår i Frankrike, där det av allt att döma är ett brott mot grundlagen.

Vi möter också Kylian Mbappé, som tydligen doktorerade i etnologi redan som elvaåring, men vars familj faktiskt gått ut och försvarat PSG:s före detta ras-scout i vad som lär bli fransk fotbolls värsta soppa 2018.

Simon har sprungit på Lars Norén och pratat om det korta avståndet mellan Ruud Gullit och Mikael Nyqvist med den världsberömde dramatikern (och får det att låta helt normalt). Vilka fotbollsspelare är tänkbar inspiration för skådespelare som ska gå in i en karaktär? Duon spånar och spårar eventuellt lite.

Fotbollssupporterns eviga frågor

Ousmane Dembélés snåriga höst i Barcelona avhandlas också, efter att den unge fransmannen inlett fint men av allt att döma hamnat helt offside på slutet. Hur svårt är det att vara en ung och rik fotbollsspelare som bokstavligt talat inte förstår sin omvärld och vad kan klubbarna göra?

– Väldigt många som spelar fotboll kommer från den ena extremmiljön, ofta en fattig bakgrund, för att landa i den andra extremen, en oerhörd ekonomisk överklass och spelar sin fotboll inför den tredje miljön som är en medelklassig fotbollspublik, tänker Simon, som ber en bön för att Dembélé ska landa rätt.

– Han behöver nog en kompis eller mamma, föreslår Johanna.

Football Radical-kamraten Jorge Valdano får förstås lite uppmärksamhet också i detta avsnitt, när han väcker en av fotbollssupporterns eviga frågor och i vanlig ordning levererar veckans mest relevanta omvärldsanalys i en bisats.

Dessutom: Eric Cantona, Don Quijote och Queen.

Publicerad: