Rustat för upplopp i Paris – men VM-lottningen blir av

”Finns risk att det kan bli väldigt våldsamt”

Foto: TT

avFrida Fagerlund

FOTBOLL

PARIS. Franska myndigheter rustar för de väntade demonstrationerna som återigen riskerar att sluta i upplopp.

Matcher i pågående handbolls-EM har flyttats fram – men VM-lottningen förväntas genomföras som planerat.

– Vi förlitar oss på arrangören men klart att vi är vaksamma och får vara beredda på att saker och ting kan hända, säger Martin Fredman, säkerhetschef på SvFF, till Sportbladet.

Under lördagen uppges närmare 90 000 franska poliser vara i tjänst över hela landet. Dessutom kommer turistattraktioner som exempelvis Eiffeltornet samt butiker och varuhus längs paradgatan Champs-Élysées hållas stängda.

Anledningen är att demonstranterna i rörelsen ”De gula västarna” återigen väntas visa sitt missnöjde gentemot den franska regeringen. Från början låg rörelsens fokus på höga dieselpriser, men har sedan dess vuxit och orsakat kaos på Paris gator.

”Med anledning av demonstrationer och oroligheter i Paris uppmanar ambassaden allmänheten att undvika platser där det förekommer oroligheter och att följa lokala myndigheters råd och rekommendationer” skriver svenska ambassaden på sin hemsida.

Sveriges möte med Frankrike i pågående handbolls-EM flyttades fram på grund av oroligheterna. Däremot finns det än så länge inga planer på att skjuta upp VM-lottningen som kommer hållas på La Seine Musicale i västra Paris under lördagskvällen.

”Klart att vi är vaksamma”

Svenska Fotbollförbundet har genom säkerhetsansvarige Martin Fredman följt utvecklingen i den franska huvudstaden.

– Vad gäller arrangemanget som sådant så kommer det att bli av, de har bedömt att det går att genomföra. Vi får förlita oss på det, men klart att vi är vaksamma och får vara beredda på att saker och ting kan hända, säger Fredman.

– Det finns risk att det kan bli väldigt våldsamt. Därför har vi valt att inte åka taxi på egen hand till exempel, arrangören får hämta oss och anpassa det hela utifrån säkerhetsläget som råder.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Peter Gerhardsson och Håkan Sjöstrand.

”Blir ingen julshopping”

När grupperna väl har lottats kommer det svenska teamet, bestående av bland annat förbundskapten Peter Gerhardsson och generalsekreterare Håkan Sjöstrand, åka vidare till den spelort som Sverige hamnar i.

– Sedan kommer vi åka tillbaka till Paris igen. Så vi får se till att följa det här dygn för dygn, säger Martin Fredman.

– Det ligger mycket prestige bakom den här typen av arrangemang så man kommer vilja genomföra det. Men vi kommer inte röra oss ute privat, det blir ingen julshopping om man säger så.