Polisens förslag: 27 år på ståplats

avKristoffer Bergström

Förslaget till allsvenska klubbarna: Inför åldersgräns för att stoppa läktarvåldet

Polisen kallade till sig Stockholmsklubbarna och framförde hur läktarvåldet kan minska:

Inför 27-årsgräns på ståplats.

– Vi tyckte kollektivt att det inte var jätteövertänkt. De som funderat så är inte riktiga fotbollsentusiaster, säger Hammarbys ordförande Kent Hertzell.

Foto: Scanpix
27-årsgräns för ståplats?

29 mars höll polisen möte om läktarvåld. Förutom nio poliser satt vd:ar och ordförande från AIK, Djurgården och Hammarby i rummet på Kungsholmen. Gruppen diskuterade om man kan skapa lugnare stämning på matcherna genom personliga biljetter, eller kanske genom att kända våldsverkare vid matchtiden måste anmäla sig på en polisstation.

Alla var i stort överens, förutom på en punkt.

”Inte helt gångbara”

För polisens idé var att begränsa tillträdet till ståplatsläktarna. Personer under 27 år skulle förbjudas där.

Klubbarna tyckte idén var galen.

– Som vi förstod det hade polisen suttit på sin kammare och försökt hitta på tankar och idéer som skulle hjälpa. Det är inte fel i sig, men tankarna de framförde var inte helt gångbara, säger Kent Hertzell.

Hur vore det med 27-årsgräns?

– Helt fel. Det vi själva sa var att de blandar ihop busarna med supportrarna. Det är två helt skilda saker. Ett fåtal är busar, de vill man komma åt, men vi vill behålla läktarkulturen.

Hur tänkte du på väg därifrån?

– Vi var inte riktigt kloka vad mötet mynnade ut i, eller om det bara var ett försök att få i gång en dialog. Jag vill se positivt på det, det är bra att börja en dialog, men som isolerad företeelse gav det ingenting.

Djurgårdens ordförande Tommy Jacobson är inne på samma sak.

– Jag tycker inte att ett sådant möte ska hållas internt. Men okej. Det där var kanske en sak som inte var så genomtänkt. Det fanns både bra och dåliga exempel på vad man kan göra och det där var kanske inte det mest genomtänkta, säger han.

”Mer som en tanke”

AIK:s ordförande Johan Strömberg menar att det inte var ett förslag från polisen, utan mer ”en tanke som de bollade upp”.

– Det var utifrån att man måste komma till rätta med problemen. Vissa tankar kan vara ställda utifrån att få till en provokativ diskussion, säger han.

Hur ser du åldersgräns på vissa delar på läktaren?

– Vi har inte dryftat den. Kanske var det en enskild polismans tankar eller en samlad produkt.

Är det rimligt att införa?

– Nej. Men jag tror inte poliserna själva trodde det var rimligt.

Sportbladet har erbjudit Isabell Thorén, kommenderingschef för polisens operativa avdelning, chansen att uttala sig.

ARTIKELN HANDLAR OM