AIK:s fall – taktiken

avMichael Wagner, Robert Laul

FOTBOLL

Ännu en bortaförlust – efter taktikbytet: ”Väldigt missnöjd”

Foto: Foto: BILDBYRÅN
DEPPIGT AIK åkte till Göteborg med en offensiv inställning, men Solnalaget fick vända hemåt med noll poäng och en femte bortaförlust i rad.

GÖTEBORG. Femte raka förlusten på bortaplan för AIK.

Efter en taktikändring i första halvlek som inte gick hem.

– Jag blev lite förvånad över hur de spelade, säger Gais tränare Alexander Axén.

AIK:s tränare Andreas Alm valde att starta den svåra bortamatchen på Gamla

Ullevi med ett klassiskt 4–4–2-system. Det gav Gais ytor centralt och hemma-laget började klart bäst.

– Våra första 20 minuter är vi väldigt missnöjda med. Gais skapar väl ingenting under den perioden men själva känslan i matchen är att vi inte kommer in i dueller, vi kommer inte in i press vilket vi oftast brukar vara bra på. Vi får inget organiserat passningsspel, det känns som att den formationen vi har frambringar en del tekniska fel, säger Alm.

”Förvånad”

Gais tränare Alexander Axén höjde på ögonbrynen när han fick se AIK:s taktiska startupplägg.

– Med tanke på de spelarna AIK har så var jag lite förvånad över att se en 4–4–2-uppställning med ”Tjerna” på kanten. Då blir vi rätt bra centralt.

Efter halvtimmen spelad gjorde Andreas Alm en rokad.

Vänstermittfältaren Daniel Tjernström flyttades in i mitten och anfallaren Mohamed Bangura drogs ner ett snäpp och tog över ”Tjernas” position. 4–5–1-systemet gav önskad effekt – ett tag.

I 68:e minuten nickade Gais Alvaro Santos in 1–0 efter taffligt agerande av gästernas försvar. Kvarten senare placerade brassen iskallt in 2–0 och sänkte definitivt AIK, som inkasserade sin femte raka förlust på bortplan om man räknar med cupen.

Försvarar sitt drag

Den taktiska förändringen blev alltså ingen succé, men Andreas Alm försvarar sitt drag.

– Vi studsar upp lite grand och i början av andra halvlek är vi riktigt bra. Men det är lite ologiskt att när vi spelar som sämst så släpper vi inte till några målchanser, när vi spelar som bäst gör Gais mål. Men så kan det vara. De tekniska felen är för många i dag, säger AIK-tränaren och tillägger:

– Vi får fortsätta fundera på hur vi gör när vi spelar på bortaplan.

ARTIKELN HANDLAR OM