”Jubelidioternas” drag – överklagar reglerna

FOTBOLL

”Allmänt kända metoden”

1 av 3

Efterspelet kring fotbollshistoriens kanske mest dråpliga räknemiss är nu igång.

I ett sista desperat försök att rädda sitt anseende överklagar Sydafrika reglerna i kvalet till Afrikanska mästerskapen.

– Målskillnad är den allmänt kända metoden som används för att skilja lag åt, skriver landets fotbollsförbund i ett uttalande.

”I fallet där flera lag hamnar på samma poäng, efter alla gruppmatcher, bestäms ordningen av lagen av antalet vunna poäng i matcherna mellan lagen i fråga”. Det är meningen i afrikanska fotbollsförbundets regelbok som ingen i eller kring Sydafrikas fotbollslag hade kommit ihåg att läsa.

Dansade av lycka

Därför dansade laget av lycka, sprang ärevarv, gratulerades av fotbollsförbundets president i direktsänd TV och firades av sina internationella proffs efter 0-0 mot Sierra Leone. Detta innan lagledningen informerades om att inbördes möten, och inte målskillnad, gällde och att Niger därmed tagit platsen till Afrikanska mästerskapen.

”Vill utmana tolkningen”

Nu överklagar Sydafrika reglerna i ett sista försök att få en plats i mästerskapet och rädda sitt anseende.

– Vi vill signalera vår intention att utmana tolkningen och användandet av reglerna, skriver sydafrikanska fotbollsförbundet på sin hemsida.

– Målskillnad är den allmänt kända metoden som används för att skilja lag åt.

ARTIKELN HANDLAR OM