'Bjärred' tvingas bort – av United

Foto: Bjärred tvinga sluta med sitt uppdrag hos den engelska storklubben.
FOTBOLL

Skandinaviska ligorna är inte tillräckligt intressanta.

Efter ett år lägger Manchester United ner satsningen på att ha Patrik Andersson som scout.

– Tyvärr når inte alltför ofta någon häruppe upp till Man U-level, säger ”Bjärred”.

Foto: Håller inte måttet Manchester United säger upp sin skandinaviska scout Patrik Andersson. Anledningen – allsvenskan är för dålig.

Förra sommaren behövde Alex Ferguson en scout och rådgivare i Skandinavien. Han hittade en pensionerad mittback.

Patrik Andersson trivdes direkt med sysslorna.

– Hela min höst var väldigt intressant. De ville ha koll på internationella målvakter sedan van der Saar slutade. Jag granskade mycket tyskar och holländare och såg fotboll av hög kvalitet. Mycket av arbetet var att kvalitetssäkra marknaden och hitta nivån, säger han.

”Ett test”

Under 2000-talet har banden varit starka mellan Manchester United och Brommapojkarna. Det och tidigare kartläggning medförde att Patrik Andersson skulle fokusera på relativt färdiga spelare, inte talanger.

Efter ett års samarbete hade klubben fått nog. 25 juni var U21-EM färdigspelat, då var också Patrik Andersson kontraktslös. I stället ska Asienscouten Kian Karam från Sverige utöka sitt område och täcka området häruppe.

– Historiskt sett har inte United haft en fast person i Skandinavien. De ville testa ett år och frågade mig om jag visste vad Man U-level är. Tyvärr är det svårt att hitta. Sedan har vi pratat om ett fortsatt samarbete i andra former, men inte knutit till säcken, säger Andersson.

”En mellanstation”

Rolf Andersson är Skandinavienscout för Blackburn. Han förtydligar att svenska talanger fortfarande är intressanta för brittiska klubbar, men att utblommade allsvenska stjärnor inte längre når upp till topplagen Premier Leagues standard.

– Det är bara att se på svenskarna som går till Holland. Det ska vara en mellanstation, för att säljas vidare till England, men det är få som når vidare nu för tiden, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM