Debutant med i truppen mot Sydafrika

Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYR N
Loreta Kullashi.

avEmil Carlsvärd

FOTBOLL

Damlandslaget möter Sydafrika i en landskamp den 21 januari nästa år.

Då debuterar Loreta Kullashi, 18, i A-landslagssammanhang.

– Det är en av de mest spännande, unga spelare som jag har sett i år, säger förbundskapten Peter Gerhardsson till Sportbladet.

Under tisdagen tog förbundskaptenen ut den svenska truppen som ska spela landskamp borta mot Sydafrika den 21 januari nästa år.

Där saknades fem namn som brukar nämnas i de här sammanhangen: Hedvig Lindahl (som enligt överenskommelse stannar hemma och tränar med klubblaget Chelsea), Nilla Fischer (fortfarande borta på grund av familjeskäl), Marija Banusic (behöver bygga upp sig, gått på penicillin), Fridolina Rolfö (har ett upplägg där hon trappar upp träningen med Bayern) och Julia Spetsmark (ny i Manchester City, tittar på andra alternativ på hennes position).

– Jag tog ju på presskonferensen om de här fem som inte är med, där finns liksom en förklaring till varför vi väljer något annat. Annars har tankarna varit att vi ska fortsätta med vårt lagbygge. Träningslandskamper öppnar ju upp för att kanske se någon på träning, se de spela i en landslagsmiljö och se lite vart alla står. Man kan bedöma spelare när man ser dem i klubblag, men det är viktigt att få in dem i landslagsmiljö, säger Gerhardsson till Sportbladet.

”Vill se en annan målvakt”

Förbundskaptenen valde att inte ha med Hedvig Lindahl, som annars är nummer ett i målet.

– Hon har gjort det enormt bra, stått alla matcher i Chelsea och hållit nollan. Men nu vill jag se en annan målvakt. Jag har pratat med Hedvig och vi gjorde bedömningen att det är bättre att hon fokuserar där hemma på Chelsea.

Har du bestämt dig vilken målvakt du vill starta med i stället?

– Nej, det får man se på träning sen. Det är alltid bra med en konkurrenssituation, sen när jag har bestämt mig i mitt huvud är det ingen annan än jag som kommer att veta det. Möjligtvis Magnus (Wikman, assisterande förbundskapten), säger han och skrattar.

De fem som inte är tillgängliga mot Sydafrika är däremot alla aktuella till Algarve Cup som drar i gång i slutet på februari.

– Absolut, det är spelare som har varit med under hela den här perioden.

Vad blir viktigast i matchen mot Sydafrika? Vad vill du se av dina spelare?

– Att vi bibehåller det vi har jobbat med. Sen får vi se om vi kan agera med ett högt försvarsspel i 90 minuter om det är så varmt. Det är kanske så att vi måste testa att försvara aggressivt men vara lite lägre i utgångspositionerna, vilket jag tycker vi gjorde bra i delar mot Frankrike senast. Det kan vara en taktisk del som vi jobbar med mot Sydafrika, säger Gerhardsson.

Debutant i A-landslaget

En som debuterar i A-landslagssammanhang mot Sydafrika är 18-årige talangen Loreta Kullashi.

Vad ser du i henne som hon kan bidra med i landslaget?

– Jag har sett henne framför allt i U19, men också i U23-landslaget nu senast. Hon gick till Eskilstuna och tog en ordinarie plats där ganska snabbt, och det tycker jag beror mycket på hennes speluppfattning. Hon skapar sig tid genom att hon vet var motståndare och medspelare finns, och samtidigt har hon koll på bollen. Så en bra teknik men framför allt bra speluppfattning. Jag vill se henne i den här miljön, och sen får vi se. Det är en av de mest spännande, unga spelare som jag har sett i år. Då tycker jag att det är bra att jag får titta på henne här i januari.

Lisa Dahlkvist och Lotta Schelin är återigen inte uttagna. Varför?

– Lotta har ju varit borta från landslaget sen i augusti, för att hon måste komma i gång med träningen och så vidare. Med Lisa handlar det om en konkurrenssituation, sen har hon opererats nu, eller ska tror jag. Det är en konkurrenssituation helt enkelt. Jag har inte bestämt att någon inte ska få vara med forever.

Gerhardsson är obesegrad hittills som förbundskapten för damlandslaget. Han tycker själv att inledningen har varit bra, men säger att det finns mycket att jobba med.

”Vi kommer aldrig bli färdiga med det här laget”

– Inom själva ledningen är det väldigt mycket teamwork. Jag, Magnus (Wikman, assisterande) och Anders Eriksson som är analytiker - vi pratar väldigt mycket. Men vi kommer aldrig bli färdiga med det här laget, vi kommer aldrig bli klara så här punkt slut. Utvecklingen har varit okej, men det finns bitar att förbättra och saker att jobba med. Jag är så långt ifrån färdig, säger han.

Slutligen, har du en kommentar på domen och beslutet som kommit till Danmark?

– Nej, inte mer än att jag är stolt och glad över att vi överklagar. Det hade varit enkelt att bara inte bry sig, då hade det varit borta. Men det här är inte en Danmarksfråga, det är inte en damfotbollsfråga - utan det är en fotbollsfråga. Jag är lite förvånad över att det inte har väckt mer uppmärksamhet, men där visar vi att Håkan (Sjöstrand) och gänget gör ett jättebra jobb genom att överklaga och testar allt det här. Sen får man se, blir det samma beslut efter nästa - då är det bara att acceptera. Blir det inte det, så gjorde vi rätt. Det är då vi får svaret, säger Gerhardsson.

ARTIKELN HANDLAR OM