Zlatans klädmärke gick back 92 miljoner

Foto: Marcus Ericsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

avMartin Tolén

FOTBOLL

Zlatan Ibrahimovics egna klädmärke A-Z hade inget vidare första år.

Nu står det klart att bolaget gick back 92,9 miljoner kronor.

– Förlusterna är större än väntat, säger Toralf Riskild, ekonomidirektör på Dressmann, till Market.se.

Zlatan Ibrahimovic använde en del av förberedelserna till EM 2016 för att lansera sitt eget klädmärke, A-Z.

Redan 2014 annonserades det att ”Ibra” skulle börja samarbeta med Dressmann-bröderna Varner och Zlatan sa att lanseringen ”kommer att slå ned som ännu en bomb”.

– Jag känner att jag kan ta saker som jag tror på och göra dem magiska. Men, återigen, jag gör det inte för att tjäna pengar. Affärsprojekten jag går in i, går jag in i för att skapa historia, sa Zlatan då.

Förlusten: 92,9 miljoner kr

Men debutåret för företaget var inget vidare.

Enligt sajten Market.se gick Ibrahimovics bolag back 92,9 miljoner kronor under sitt första år. Nettoomsättningen för 2016 landade på 18,5 miljoner kronor.

– 2016 var bolagets första år och vi hade stora kostnader för marknadsföring och för att bygga upp organisationen, men självklart hade vi hoppats på en högre omsättning och ett bättre resultat. Vi var medvetna om att vi inte skulle tjäna pengar redan första året, men förlusterna är större än väntat, säger Toralf Riskild, ekonomidirektör på Dressmann, till sajten.

Tvingas rädda försäljningen

Och inte heller 2017 års försäljningssiffror har varit så mycket bättre. Därför tvingas bolaget nu med en räddningsaktion.

I stället för att bara använda sig av näthandel ska klädmärket lanseras i 1 500 av Varner-gruppens (som bland annat äger Dressmann) butiker.

– Vi har insett att det inte räcker med näthandel och ställer därför om bolaget till att främst bli en grossistorganisation. Det tar tid att bygga upp ett varumärke. Nu fokuserar vi på att öka kännedomen med hjälp av Varner-gruppens butiker. Det är en väldigt spännande satsning som vi ser mycket positivt på, säger Toralf Riskild.

ARTIKELN HANDLAR OM