Polisen efter läktarskandalen: ”Ser mycket lovande ut”

avPelle Strandman

Publicerad:

En bengal kastades mot sittplatspublik på Tele2 arena.

En stol kastades i huvudet på en pressfotograf.

Polisen är förtegen om sin jakt på de två gärningsmännen – men är optimistisk.

– Det ser mycket lovande ut att klara upp det här, säger kommenderingschefen Manne Jönsson till Sportbladet.

I söndags vann Djurgården sitt första derby mot Hammarby på elva år.

Men trots det är det inte enbart muntra miner i blårandiga led.

Detta givetvis efter de två läktarskandaler som inträffade i samband med matchen.

Först kastades en brinnande bengal från Djurgårdsklacken upp på långsidans läktare och drabbade åtta personer, varav två barn. Sedan slängdes även en stol in mot planen och träffade en pressfotograf i huvudet så illa att han började blöda och fick sjukvård.

– Vi är bedrövade, så klart. Det är fullständigt oacceptabelt, säger Djurgården Fotbolls vd Henrik Berggren i ett uttalande i Dif TV och tillägger:

– Det här förtar mycket av den glädje om vi borde känna.

1 av 2 | Foto: Pontus Orre

”En av två identifierade”

I samma sändning tillägger Mats Jonsson, klubbens säkerhetsansvarige, att polisen känner till åtminstone en av de två gärningsmännen.

– De jobbar för högtryck nu för att få fatt i de här två som har betätt sig på det här sättet. I nuläget så är det en av de här två som är identifierade och man har väldigt goda förhoppningar om att hitta även den andra.

– Det finns bra kameror, bra bildmaterial och bra vittnesuppgifter i övrigt. Man hyser goda förhoppningar, säger Jonsson.

Polisen vill dock inte bekräfta uppgifterna med anledning av den pågående polisutredningen. Kommenderingschefen Manne Jönsson är förtegen om fallet men är positiv.

– Det finns en mycket god lagföringsprognos. Vad den består i vill jag inte uttala mig om eftersom att förundersökningen pågår, säger han till Sportbladet och tillägger:

– Men att klara upp det här ser mycket mycket lovande ut.

”Har kanske inte hänt tidigare”

Vad innebär den här lagföringsprognosen?

– Den innebär att vi räknar med att utreda det här på ett sätt som är enligt en metodik som vi har och att det finns uppgifter i ärendet som ger oss en god prognos att klara upp det här. Det räknar vi med att klara av.

– Det ser positivt ut i alla ändar. Det ser ut att kunna gå bra.

Vad är en rimlig påföljd för dessa typer av aktioner?

– Det ger jag mig inte in på. Det är upp till rätten i slutändan att bedöma. Vi värderar inte det utan vårt uppdrag är att objektivt utreda vad som har hänt och vem som har gjort vad.

Har ni haft liknade fall tidigare runt fotbollsmatcher?

– Det har förekommit brottslighet av den här typen vid såna här tillfällen tidigare också. Men att det just har kastats en bengal kanske inte har hänt tidigare. Det brukar eldas på samma ställe men att det kastas är tämligen nytt, säger Manne Jönsson.

Publicerad: