MFF:s nya succéduo: ”Dubbel-Mackan”

Av: Johan Flinck

Publicerad:
Uppdaterad:
Marcus och Markus. Antonsson och Rosenberg.
Foto: BILDBYRÅN
Marcus och Markus. Antonsson och Rosenberg.

Rosenberg om sina nio lekkamrater på fem år

GENK. Marcus Antonsson är Markus Rosenbergs nionde anfallspartner sedan återkomsten i MFF.

Med 5 mål och 3 assist på 4 starter ihop har ”Dubbel-Mackan” gjort succé.

– Jag var som ”Mackan” förut, säger Rosenberg inför Europa League-premiären.

Marcus Rosenberg kom hem till Malmö FF inför säsongen 2014.

På fem säsonger har han bildat kontinuerligt anfallspar med nio olika spelare (han kommenterar dem allihop här nedan).

Senast i raden är Marcus Antonsson och de två har funnit varandra snabbt sedan Antonsson kom till klubben i somras.

”Mer rörlig än Carlos”

De har faktiskt bara startat fyra matcher tillsammans men på dem har de gjort fem mål (Rosenberg tre, Antonsson två) och tre assist (Rosenberg två, Antonsson en). Till dem kan vi lägga två matcher där Rosenberg hoppat in i andra halvlek och spelat fram till två Antonsson-mål och stått för en fullträff själv.

– Precis som Carlos (Strandberg) är Mackan en målskytt och boxspelare. Carlos är betydligt större och tyngre men Mackan betydligt mer rörlig, säger Rosenberg inför Europa League-premiären i kväll där han och Antonsson återigen startar.

Ni verkar ha funnit varandra snabbt?

– Ja, när han är en så tydlig typ som han är och löper otroligt mycket, sticker i djupet hela tiden och är inne i boxen konstant blir det att jag faller tillbaka mer och mer än kommer till avslut. Det är ofta en position man tar som anfallare när man blir äldre. Då blir det mindre djupledslöpningar. Jag var som Mackan förut men speeden är inte där på samma sätt och inte löpkapaciteten heller. Det blir en naturlig rollfördelning.

Eriksson tjänat mest

Efter en säsong eller två, och ibland inte ens det, bredvid Rosenberg har alla utom de senaste, Strandberg och Antonsson, sålts utomlands.

Vem har tjänat mest på att spela bredvid dig?

– Jag har ju inte tjänat något på det (skratt). ”Mange” Eriksson har nog tjänat mest på det. I kronor räknat alltså. Först Kina och sedan USA. Nej, men det är kul att spelare utvecklas i Malmö FF.

Vem har varit lättast att spela med?

– Svår fråga. Alla har sina fördelar. Med Isaac (Kiese Thelin) hade jag en roll där jag gjorde oerhört mycket mål. Han var otroligt stark och otroligt bra på ”Skalmanhuvudet” som dök upp i sista sekunden så man fick jäkligt många lägen runt honom.

Genk imponerade mot Bröndby

I playoff till Europa League mot Midtjylland stod ”Dubbel-Mackan” för alla fyra MFF-mål.

Nu väntar Genk borta i första gruppspelsmatchen.

– Besiktas borta och den här matchen är bonuspoäng om vi tar några. Men vi går in för att vinna som alltid. De var otroligt imponerande (i playoff) mot Bröndby (sammanlagt 9–4), säger Rosenberg.

– Men det här är inte som i Champions League-premiären 2014 när vi var jäkligt nöjda med 0–2 mot Juventus för att vi vågade spela. Här kommer vi att kräva betydligt mer av oss själva.

Publicerad:

LÄS VIDARE