Premiären i repris

FOTBOLL

– här är plussen på finallagen

20.45 söndag:

Portugal-Grekland

PORTUGAL

Målvakt

Ricardo har vuxit för varje match. Matchvinnare i straffdramat mot England. Rätt av Scolari att peta Vitor Baia.

Försvar

Ett av turneringens bästa mittbackspar. Men nästan samtliga baklängesmål har varit onödiga mål, som självmålet mot Holland. Carvalho har varit genomgående bäst.

Mittfält

Efter en orörlig start har man även börjat ta löpningarna, tekniken fanns sedan tidigare. Maniche har varit en av EM:s giganter.

Anfall

Portugals ende naturlige striker, Pauleta, har inte lyckats under EM. Beroende av stöd bakifrån och från kanterna, med Figo. Plus för Ronaldos huvudspel.

Tränare

Luiz Scolari är på nytt på väg att bevisa sig själv som vinnartyp efter VM-guldet 2002 med Brasilien. Visade handlingskraft när han petade Couto och Rui Costa. TOTALT: 21plus

Kommentar: EM:s mest talangfulla lag, har gjort det fantastikt bra efter den fiaskoartade öppningen. Har dessutom ett enormt stöd av hemmapubliken. Portugal har redan skrivit fotbollshistoria genom att gå till EM-final. Nu siktar Scolari på att bli den förste utländske (brasse) coach som vinner EM-guld.

GREKLAND

Målvakt

George Clooney-tvillingen Nikopolidis är en bra linjemålvakt, men har stundtals sett lite sämre ut i luften. Inte helt bestämd på exempelvis hörnor.

Försvar

Romabänkade Dellas har växt till en superback; följsam, stark, ful och väldigt elegant. Ytterbackarna är galet offensiva, och taktiken har inslag av extrem man-man-markering.

Mittfält

Flexibelt, ställer om helt efter motståndet. Zagorakis en av EM:s stora ledare, briljant och konstruktiv. Basinas har mattats något under turneringen, men lagdelen ser stark ut.

Anfall

Legendaren Demis Nikolaidis får nog bli kvar på bänken, eftersom Charisteas sett ut som ett kärnkraftverk; oerhört rörlig och vass. Vryzas kan användas

som begåvad target.

Tränare

Otto Rehhagel har bokat sittplats med havsutsikt på Olympen. Mirakeltränare, med en gammeltysk metod; man-man och liberospel har tagit Grekland till 70-talets Bundesliga. Och EM-final.

TOTALT: 19 plus

Kommentar: Grekland hade aldrig tagit en enda poäng i ett EM- eller VM-slutspel när de kom till Portugal. Läs den meningen igen. Nu har de, med EM:s märkligaste taktik, tagit sig nästan hela vägen. Talang har alltid funnits, nu finns dessutom disciplin och kollektivism. Men spelstilen kostar – orkar grekerna en match till?