Brasilien jagar revansch

FOTBOLL

Sydamerikanska mästerskapen kickar i gång

EM har precis avslutats.

Då drar nästa stora turnering igång. I dag startar de sydamerikanska mästerskapen - Copa America - i Peru.

Grekland chockade hela fotbollseuropa när de spelade hem EM-guldet i Portugal.

Nu frågar sig sydamerikanerna vilket som ska bli skrällaget när deras mästerskap - den äldsta nationsturneringen i världen - har avspark i dag.

Förra turneringen, för tre år sedan, var det Colombia som med sex raka vinster och utan att släppa in ett enda mål, spelade hem mästerkspapet.

Numera bjuds också två central- eller nordamerikanska lag in till turneringen också, och Mexico och Honduras tackade för det genom att ta silver och brons 2001.

Storfavoriten Brasilien kom bara sexa senast, landets sämsta placering någonsin i den 88-åriga Copa America-historien.

Brassarna reste sig dock efter turneringen och blev världsmästare för femte gången året efter.

Laget leder för närvarande det sydamerikanska VM-kvalet och jagar sin sjunde Copa Amrica-titel. Brasilien är tillsammans med Argentina favorittippat.

- Vårt huvudmål är att titta på spelare för framtiden, men självklart vinner vi gärna, säger den brasilianske förbundskaptenen Carlos Alberto Parreira.

Brasilien utan sina "R"

Parreira kan dock inte ställa upp med det bästa laget. Superstjärnorna Ronaldo, Roberto Carlos och Ronaldinho har alla valt att avstå från turneringen, för att vila upp sig efter säsongens hårda matchande. I stället kommer mittfältarna Alex och Kleberson att få hålla i taktpinnen och leda det unga laget.

Även Argentina har några tunga avbräck. Spelare som Hernan Crespo, Pablo Aimar och Walter Samuel har tackar nej, men laget har ändå en stark trupp.

Förbundskaptenen Marcelo Bielsa har stor press på sig. Argentinarna har inte glömt fiaskot i VM 2002, där Sverige såg till att laget inte tog sig förbi gruppspelet. Laget har heller inte övertygat i VM-kvalet och Bielsa har nog inte råd med några fler misslyckanden om han vill behålla sitt jobb.

Tolv länder deltar

Sju olika nationer har vunnit turneringen. Argentina och Uruguay har 14 titlar vardera, Brasilien sex, Paraguay och Peru två och Bolivia och Colombia en vardera.

Tolv lag, uppdelade i tre grupper, gör upp om segern. De två bästa i varje grupp, samt de två bästa treorna går sedan till kvartsfinal.

Gruppindelningen

Daniel Brändh