Mejla

Simon Bank

I dag ställer ett karriärslut en allsvensk toppmatch i skuggan

Publicerad:

Daniel Tjernströms sista match, han kommer att hyllas för att han ”är så mycket AIK”.

Fast det är han ju inte.

Tjernström har aldrig varit som AIK. Det är därför de älskar honom så.

Om Werner Aspenström hade stått på Norra Stå:

Efter att ha läst 73 (förträffliga) dikter om AIK/önskar jag frambära min hyllning till fotsulan/den nedåtvända själen, konsten att stanna/och att äga tyngd.

Daniel Tjernström har aldrig varit någon större poet (han är från Karlskoga), men hans karriär är stor nog för att ställa en allsvensk toppstridsmatch lite i skuggan.

I dag möter AIK Elfsborg, det är en match som kan skära en klyfta i guldjakten men för tiotusentals supportrar är det inte det som är det viktiga just i dag.

Det här är inte höstens första hemmamatch.

Det här är Daniel Tjernströms sista fotbollsmatch.

Elva tränare avverkade 

En av fotbollens uppgifter är att få oss att glömma tiden, en annan är att påminna oss. En ung, ännu talangfull landslagsmittfältare springer in för att spela 80 minuter av en oglamorös cupmatch mot Gefle. Så slappnar man av en stund, och plötsligt står en skadedrabbad 39-åring beredd att spela för sista gången.

Fjorton år har gått. 410 allsvenska matcher har gått. Elva AIK-tränare har kommit och gått.

Daniel Tjernström har stått kvar.

Han kom till en idrottsförening och lämnar ett börsnoterat bolag, han kom till Råsunda och går ut från Friends Arena, han kom till en klubb som skulle spela Champions League och slutar i en klubb som inte varit nära att göra det sedan dess.

I en fotboll som snurrar snabbare än den någonsin gjort, där tillhörighetstörstande supportrar inte längre vet om de kan lita på att deras klubb har samma namn i morgon som i dag är identitetsbärarna viktigare än någonsin.

Visar att allt inte är utbytbart

Tobias Hysén är inte bara Blåvitt, Rydström är inte bara KFF, Hugosson är inte bara Gefle, Daniel Andersson är inte bara MFF. De representerar också tanken att klubbar betyder något, att allt inte är utbytbart.

Bra fotboll brinner, bakom lågorna som flammar och bländar behövs eldarna som värmer långsamt och länge.

Daniel Tjernströms stillsamma glöd har funnits här i fjorton år.

Stadig – i alla väder

Han har alltid varit AIK:are, och han har alltid varit AIK:s totala motsats. När AIK varit kaos och kris har han haft en puls som aldrig stigit över 60. När AIK varit febrig sinnessjukdom har han varit en våt handduk. När AIK varit en snurrande svängdörr har han stadigt stått still.

Det är klart att de älskar honom. AIK är en klubb som skriker, Tjernström är en spelare som vänligt sänker rösten.

Vad tycker han om att skjuta hem ett SM-guld på bortaplan mot IFK Göteborg?

– Nä, men det är skoj så klart. Fantastiskt.

Vad tycker han om att åka ur allsvenskan?

– Nä, men det är tungt så klart. Riktigt tungt.

Vad tycker han om att världen går under om tre timmar?

– Nä, men det känns tråkigt så klart. Det gör det.

Berättelsen om Daniel Tjernström är ett monument över de skötsamma fotbollsarbetarna, de som går till jobbet och gör sitt, som aldrig förhäver sig eller ställer till med något.

”Man ställer ju upp såklart”

Den enda skandal jag kan påminna mig om att han varit inblandad i var när han på en fest fotograferades i en Firman-mössa med en våldssupporter. Han förklarade efteråt att han var emot all form av våld, att han aldrig slagits i hela sitt liv. Någon ville ta en bild, han ville inte vara taskig.

– Man ställer ju upp så klart, sa han.

I eftermiddag kommer Elfsborg till Friends Arena för att ta sista chansen att haka på där uppe i toppen. 1999 bytte en sextonårig Stefan Ishizaki av en 25-årig Daniel Tjernström i den där cupmatchen mot Gefle.

Fjorton år och en blinkning senare möts de för sista gången, en klubb som gjort en poäng av att känna sig hatad av alla ska säga hejdå till en spelare och lagkapten som ingen i hela världen tycker illa om.

Fotsulan, den nedåtvända själen, han som stannade och ägde tyngd. I dag är det match mot Elfsborg, i morgon är AIK ett lag där Daniel Tjernström inte längre spelar.

Det känns tråkigt så klart, det gör det.

avSimon Bank

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM