”Gjorde det direkt innanför dörren”

Svaret efter tv-bilderna på Zlatan

PSG bekräftar nu att Zlatan Ibrahimovic drabbats av en hamstring-skada.

Enligt L'Equipe kommer Zlatan behandlas i Malmö där sjukgymnasten Rickard Dahan nu berättar om behandlingen och svarar på de frågor som väcktes efter att 32-åringen inte lindats vid skadetillfället.

– Jag är övertygad om att de la tryck så fort de kom innanför dörren. Eller jag vet att de gjorde det, säger Dahan till Sportbladet.

PSG bekräftar i ett pressmeddelande att Zlatan Ibrahimovic har drabbats av en bristning i baksidan av låret. Klubben uttalar sig inte om hur länge svensken blir borta utan skriver kort att de vill följa utvecklingen de närmaste dagarna innan en sådan bedömning görs.

Flera läsare hörde av sig till Sportbladet efter tv-bilderna på Zlatans skada med frågan varför svensken inte lindades direkt, som brukligt är vid bristningar i baksidan av låret. Landslagets sjukgymnast Rickard Dahan, som bor i Malmö och sedan länge är nära bekant med Ibrahimovic, har varit i kontakt med PSG:s medicinska stab och 32-åringen själv.

”En bedömning man gör på plats”

– Det är en bedömning man gör på plats utifrån situationen och dialogen med spelaren. Det är klart att situationen får avgöra vilka beslut man tar på plats. Det går aldrig att avgöra från tv-soffan. De har erfaren och kompetent personal som tar hand om honom. Han är omhändertagen av bästa möjliga stab, säger Dahan.

Hur ska man behandla sådana skador?

– Det finns lite olika sätt hantera det på, det beror på hur man bedömer situationen. Oftast brukar man vilja få tryck på så snabbt som möjligt men ibland gör man bedömning att det går att fortsätta spela och då går det inte att lägga på lindan förrän du sett hur det utvecklar sig.

Dahan säger att skadan, om det är möjligt, ska lindas så snabbt som möjligt för att minska blödningen samt svullnaden och på så sätt minimera rehabiliteringstiden.

– Men man måste göra en utvärdering och om man inte tror att det är så allvarligt utan tror att spelaren kan fortsätta måste man ju testa. Jag är övertygad om att de la tryck så fort de kom innanför dörren. Eller jag vet att de gjorde det.

Påstås resa till Malmö

Enligt franska L'Equipe kommer Zlatan nu att resa till Malmö för att rehabilitera sin skada, samtidigt som RMC påstår att svensken åkt till München för expertråd. Landslagets medicinska team finns också med som stöd i behandlingen.

– Jag har pratat med Zlatan om hur det känns men behandling och undersökning sköts från klubbhåll. De har ju väldigt kompetent medicinsk stab. Det är aldrig så att vi blandar oss i behandling. Vi fungerar som bollplank om det behövs och har en bra dialog med klubbarna. Så även i detta fallet.

Zlatan kommer nu att genomgå en stegrande rehabiliteringsträning. I inledningen handlar det om att återställa funktionen i muskeln och sedan ökas belastningen för att förbereda låret på fotbollsspel igen. Exakt hur länge Ibrahimovic blir borta är enligt Dahan svårt att bedöma.

– Det är ett enormt brett spektra. Det som avgör är hur funktionen återställs. Sedan finns det en viss tidsmässig läkeprocess men det är svårt att sia om den.

Är det här en skada som kan ge honom nya problem i framtiden?

– Nej, inte när det är den här graden. Det tror jag inte. Tar man bara hand om det på rätt så och ser till att återställa funktionen ser jag inga problem alls.

Sportbladet talade med Richard Dahan innan vi nåddes av uppgiften att Zlatan ska behandlas i Malmö. Dahan har inte återkommit på frågan om L'Equipes uppgifter stämmer.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.