Domaren efter sju år: 'Jag såg inte...'

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: CANAL PLUS, AP

FOTBOLL

Domaren Horacio Elizondo, 50, har delat ut ett av fotbollens mest kända röda kort.

Men han såg aldrig skallningen från Zinedine Zidane, 41.

– Det var då jag började fundera... jag hade många tvivel, säger Elizondo till The Blizzard enligt Football Italia.

Det är världens mest kända skallning inom fotbollen – Zinedine Zidane sänkte Marco Materazzi under VM-finalen mellan Frankrike och Italien 2006.

”Jag föredrar din hora till syster”, uppges Materazzi ha sagt till Zidane – som sedan gav sin egen version.

Fransmannen blev hånad i Italien för skallningen.

”Han reste sig inte”

Det var domaren Horacio Elizondo som visade ut Zidane i finalen 2006. I en intervju med magazinet The Blizzard berättar 50-åringen om hur han missade skallningen.

– När Materazzi föll ner på planen så var bollen i den andra änden av planen och naturligtvis hade jag min blick på spelet. Jag blåser för hands och frispark. Sedan svänger spelet och bollen hamnar på den planhalvan där Materazzi låg, jag minns att jag såg honom ligga på gräset. Jag avvaktade för att se om han skulle ställa sig upp - men han reste sig inte... reste sig inte... reste sig inte - så jag fick blåsa av matchen, säger Elizondo till The Blizzard enligt Football Italia.

”Jag hade många tvivel”

Sedan frågade domaren sina två assisterande kollegor, Dario Garcia och Rodolfo Otero, om de hade sett något.

Men inget visste vad som hade inträffat.

– Och det var då jag började fundera... jag hade många tvivel, det var klart att något hade hänt, men om inte någon hade sett vad som hade hänt... men sedan hörde jag Luis Medina Cantalejos (fjärdedomaren) röst i mitt headset: ”Horacio, Horacio, jag såg det. En riktigt våldsam skallning från Zidande på Materazzi, det var i bröstet”, säger Elizondo.

Flera spelare undrade vad som hade hänt - började ställa frågor,  och sätta press på Elizondo. Efter att ha pratat med assisterande domaren Dario Garcia visade Elizondo ut Zidane.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.