Beslutet ett fiasko för svensk fotboll

FOTBOLL

Sjögren: Undrar vad Hamrén tycker om beslutet?

1 av 2 | Foto: Många har varit kritiska mot underlaget på Friends Arena. Nu kan nationalarenan få konstgräs - dock inte när landslaget spelar.

Erik Hamrén vädjade på torsdagen om större resurser till svensk talangutveckling.

En timme senare meddelas det att landets största stad snart kanske inte har en enda elitarena med naturgräs för klubbfotboll.

Frågan är hur vi nu ska locka kvar talanger och attrahera publik till allsvenskan när gräset blir så mycket grönare på andra sidan?

Foto: Patrik Sjögren.

Klockan 14:30 samlade Svenska fotbollförbundet landets press till en informationsträff i kanslilokalerna precis intill sin stolta nationalarena. Där bekräftade förbundet att Erik Hamrén fortsätter som förbundskapten.

Byggdes för att utveckla svensk fotboll

I slutet av presskonferensen frågade jag Hamrén vad han hade ställt för frågor till förbundet innan han tog beslutet att stanna.

– En sak vi diskuterat, som ligger mig varmt om hjärtat, är hur vi ska få fram bättre spelare till a-landslaget. Dominerande spelare som kan göra a-landslaget bättre. Jag vill ha större resurser till talanger, sa Erik Hamrén.

En timme efter att Hamrén lämnat lokalen gick ett pressmeddelande ut från kontoret intill förbundets. Där meddelar AIK Fotboll att de informerats av driftsbolaget för Friends Arena att möjligheten att lägga konstgräs på Nationalarenan nu utreds.

En timme efter att Sveriges förbundskapten bett om större resurser till talangtuveckling meddelas alltså att Sveriges största stad nästa år kan sakna en elitarena för klubbfotboll med rätt underlag för just fotboll.

När landslaget spelar får, som AIK:s Martin Mutumba uttryckte det, ”Zlatan köpa gräs till dem eller något”. Men bara den signal det skickar ut när Svenska fotbollförbundets egen arena ska ha konstgräs under klubblagsmatcher är inget annat än ett praktfiasko för svensk fotboll.

Friends Arena byggdes för att utveckla svensk fotboll. Taket installerades för att kunna säkerställa ett bra underlag året om. Tre miljarder senare har vi fått ett rymdskepp på en gammal räls som leder fotbollen i Sverige i helt fel riktning.

Svenska fotbollförbundet har med oro sett på hur allt fler talanger flyr Sverige för att bli ungdomsproffs. Hur ska svenska klubbar i framtiden kunna motivera för en äregirig 16-åring att sikta på allsvenskan när han då inte ens får möjligheten att spela på ett riktigt underlag? Snacka om att gräset blir grönare på andra sidan.

Allsvenskan allt annat än konstgjort

Nästan en tiondel av Sveriges befolkning kommer i framtiden växa upp i en stad där all ungdomsfotboll bedrivs på konstgräs. De kommer göra det med förebilder i stadens tre största klubbar som spelar på konstgräs. Det kan på kort sikt mycket väl gynna ett spelskickligt och bollförande AIK. Men vad händer med allsvenskan? Vad händer med attraktionskraften?

Svensk fotboll har alltid haft lyxen att inte ha någon konkurrent om fansen. Den tiden är över nu. Det är inte längre självklart att svenska ungdomar växer upp med AIK, MFF eller IFK som sitt favoritlag. Att de går till svenska arenor för att se sin fotboll på helgerna.

Numera är det snarare vanligare att favoritlaget heter Liverpool, Real Madrid eller Milan och att arenan för fotbollen på helgerna är en nedsutten skinnsoffa. Det som hållit den allsvenska fanan högt är själen. Stämningen. Att det andats riktig fotboll.

Jag har älskat allsvenskan för att den är allt annat än konstgjord och plastig. Samtidigt som Premier League förvandlats till en affärsmodell har allsvenskan, när det är som bäst, haft en atmosfär i världsklass, ett oförutsägbart spel och en anda av genuin tradition över sig. Men det blir allt svårare att kalla den äkta.

Framförallt när Nationalarenans klubblagsmatcher nu ska spelas på något som är bokstavligt talat både konstgjort och plastigt.

ARTIKELN HANDLAR OM