– De håller inte måttet

FOTBOLL

Hälften av spelarna sågar standarden på domarna

Foto: Jimmy Wixström
Nästan hälften av de tillfrågade spelarna anser att domarna borde höja nivån.

Domarnas kvalitet är en fråga som delar allsvenskan.

Sportbladets exklusiva enkät med de allsvenska spelarna visar att bara drygt hälften tycker att domarna gjort bra ifrån sig under våren.

– Vi får ändå vara nöjda med att hälften tycker vi har varit bra, säger Svenska Fotbollförbundets domarbas Bosse Karlsson.

Sportbladet har låtit 40 allsvenska spelare ge sin syn på svensk fotboll och

i få andra fall är de så delade som när det gäller just domarfrågan.

Klar majoritet

55 procent av de spelare som svarat på frågan tycker att domarna har gjort en bra vår medan 45 anser att de allsvenska rättsskiparna inte är tillräckligt bra.

– Vi hade ju hoppats att fler skulle vara nöjda, självklart. Men det är som vi ser när vi är ute bland klubbarna, vissa spelare är väldigt intresserade av domarnas arbete medan andra inte

bryr sig. Jag tror det beror på den enskilda spelaren, om de hamnat i en situation med en domare som de inte varit nöjda med. Men att över hälften är nöjda är okej, vi får ta det till oss och jobba därifrån för att bli ännu bättre, säger Bosse Karlsson.

”Inte vara lika bra”

När Sportbladet har intervjuat spelarna om domarkvaliteten har väldigt många poängterat att de tycker att domarnas kvalitet varierar i alldeles för hög grad, det gäller både de spelare som godkänner domar-

insatserna och de som underkänner den. Logiskt, säger Bosse Karlsson.

– Det är egentligen som

i vilket allsvenskt lag som helst. Vi har elva domare och alla kan inte vara lika bra. Man kan till exempel inte kräva lika mycket av en domare som precis dömt Confederations Cup-finalen som av en domare som precis börjat döma. Det tar ett par år att bli varm i kläderna, tre brukar vi säga innan man är helt accepterad, säger han.

David Tanentsapf

ARTIKELN HANDLAR OM