AIK behåller guldgreppet

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Toppmötet mot Elfsborg slutade mållöst

AIK behåller greppet om SM-guldet.

Solnalaget klarade 0–0 på Borås Arena.

– Klart godkänt med en poäng på bortaplan, säger AIK-tränaren Mikael Stahre.

För Elfsborg ser det betydligt tyngre ut.

– Vi ska kämpa in i det sista, säger tränaren Magnus Haglund.

Foto: Bildbyrån

Det stod så mycket på spel. För Elfsborg var det lite vinna eller försvinna från guldstriden. AIK kunde däremot med en seger ta ett allt hårdare grepp om Lennart Johanssons pokal. Inte konstigt då att matchen främst handlade om kamp och bjöd på få heta målchanser. Närmast att spräcka nollan var ändå hemmalaget. Främst genom den före detta AIK-spelaren Stefan Ishizaki. Yttermittfältaren, som dragits med skador, tog för sig allt mer i andra halvlek och kom till ett par bra skottlägen.

12 917 åskådare

Men precisionen var allt annat än vass. AIK smet upp i ett par kontringar men omtalade anfallsduon Ivan Obolo och Flávio kom inte loss från Elfsborgs försvar. Bästa läget hade i stället vänsterbacken Nils-Eric Johansson med ett rykande skott tätt utanför Ante Covic stolpe. Men de 12 917 åskådarna på läktarna bjöds inte på några mål.

Med en kvart kvar ropade Elfsborgslägret efter straff då Anders Svensson gick omkull efter en duell med Jorge Ortiz, men domaren Martin Ingvarsson viftade avvärjande.

– Jag tycker han gör en dålig match. Han delar ut halvlöjliga frisparkar och jag tyckte att det var solklar straff när Anders Svensson blev bryskt nerdragen av Jorge Ortiz, säger Haglund till TT.

Med tanke på matchbilden och spel på bortaplan lär AIK vara nöjt med en pinne. Krysset innebär också att AIK fortsatt har fyra poäng till godo på Elfsborg med bara fyra omgångar kvar av årets allsvenska. Däremot öppnar resultatet upp för jagande IFK Göteborg. Blåvitt som på måndagskvällen ställs mot ett formstarkt Gais. Guldstriden lever med andra ord i allra högsta grad. Även om AIK tog ett litet steg närmare det åtråvärda SM-guldet i ett kylslaget och regnigt Borås.

”Vi var bättre”

AIK-publiken firade poängen som en seger och dröjde sig länge kvar på läktarna för att hylla sitt lag.

– Klart godkänt med en poäng på bortaplan. Vi spelade ett bra, organiserat försvarsspel, säger AIK-tränaren Mikael Stahre till Canal plus.

– Vi gjorde en defensivt stark match. Sedan hade jag velat ha ett bättre anfallsspel i första halvlek, säger Elfsborgs tränare Magnus Haglund till Canal plus.

– Vi skapade några hyggliga möjligheter och borde kanske ha avgjort i andra halvlek. Vi var det bättre laget sett över 90 minuter och gick hårt för segern. Men det skiljer fyra poäng och det är fyra matcher kvar. Vi kämpar vidare.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN