Klacken i ryggen – katastrof för Gnaget

FOTBOLL

Här är statistiken som avslöjar AIK: Alltid varit så

1 av 7 | Foto: Många supportrar Bojan Djordjics AIK har ett enormt publikstöd hemma på Råsunda, men Sportbladets zoom-statistik visar att laget har det svårt när man anfaller mot den södra läktaren med Norra Stå i ryggen.

Är det en fördel att spela med fansen i ryggen?

Inte för AIK. Detavslöjar Sportbladets zoom-statistik.

– Det är mycket roligare att göra målen framför fansen, säger Bojan Djordjic.

Man skulle kunna tro att det är en fördel att spela med fansens stöd i ryggen.

Men Sportbladets zoom-statistik visar att det inte alltid är så. Framför allt ett lag har märkbart mycket sämre statistik när de spelar med fansen i ryggen: AIK. Eller vad sägs om följande:

De springer offside dubbelt så ofta.

Kommer till färre avslut.

Avsluten går oftare utanför mål.

De gör hälften så många mål.

Bland annat.

Den enda positiva effekten som AIK kan noteras för med publiken i ryggen är att de får fler frisparkar med sig.

Inte överraskad

Anmärkningsvärd statistik, kan man tycka. Men när Bojan Djordjic får höra hur det ligger till blir han inte ett dugg överraskad.

– Vi gör fler mål när vi spelar mot Norra Stå? Det är väl inget konstigt, så har det alltid varit i AIK, säger han och fortsätter:

– De viktigaste och snyggste målen görs alltid på den sidan. ”Nebos” (Nebojsa Novakovic) mål mot Barcelona gjordes där, precis som målet som gjorde att AIK gick till Champions League.

Vad tror du att det beror på?

– Jag vet inte, men det sitter liksom i väggarna på Råsunda. Men i England tror man mycket på att traditionens makt är stor, och så kan det kanske vara, även om man inte tänker på det när man spelar.

’Roligare göra mål där’

Att AIK gör fler mål mot Norra Stå än med dem i ryggen är inget som Djordjic har något emot. Tvärtom.

– Det är mycket roligare att göra mål där, så man kan springa och fira med fansen. Och även om jag skulle göra mål mot andra sidan tror jag att jag skulle springa mot Norra. Jag hoppas att det fortsätter att vara så att vi gör fler mål på den sidan.

Även Göteborg har ett något sämre facit med fansen i ryggen.

– Det har inte så stor betydelse om man har klacken i ryggen eller inte, men det är roligare att göra mål och fira där klacken är, säger Tobias Hysén.

Ett annat lag med anmärkningsvärd statistik är Helsingborg. Med fansen i ryggen har de gjort ett mål. När de anfaller mot dem har de gjort sju.

– Varför det har blivit så? Bra fråga. Det är nog mest tillfälligheter. Men det är klart, man hör ju fansen mer när man anfaller mot dem, men det är inget man tänker på så mycket, säger Andreas Landgren.

ARTIKELN HANDLAR OM