”Vi är bra nog att vinna EM”

FOTBOLL

Sveriges facit: 9 raka utan förlust

JÖNKÖPING En tysk nick krossade OS-drömmarna, men gjorde laget starkare.

Nya Sverige är obesegrade i nio matcher, har slagit världens tre bästa lag och skäms inte för att kalla sig EM-favoriter.

– Vi är allt annat än underdogs, säger förbundskapten Thomas Dennerby.

Foto: Foto: BILDBYRÅN
SJÄLVSÄKRA Caroline Segers Sverige har inte förlorat sedan OS i fjol. Nu säger förbundskaptenen Thomas Dennerby att Sverige är favorit i EM om en månad.

Kina hittade en metod att stå emot världens nu hetaste landslag: Med energisk, hetsig fotboll höll de matchen jämn så länge orken fanns kvar.

Det gick i tio minuter.

– Ja, de hotade inte oss alls sedan. Vi har inte spelat på tre månader, det var lite slitigt, men att det skulle gå så bra trodde jag knappt, säger Lotta Schelin.

Manglade Kina

Resten var en mangling.

När Therese Sjögran volleyklackade in 1–0 och Jessica Landström stötte in en retur var det tydligt att Kina skulle sälla sig till Brasilien, USA, Tyskland Norge och Finland.

Med andra ord: lagen som fått stryk av Sverige i år.

Efter kvartsfinalförlusten mot Tyskland i OS har Sverige laddat om och vunnit åtta av nio matcher, den sista kryssades. Inte konstigt att Thomas Dennerby är självsäker inför EM om en månad.

– Självklart tillhör vi favoriterna. Vi är bra nog för att vinna, vi kunde ju göra tre mål på Brasilien på en halvlek, säger han.

Vad skiljer er harmoni från mättnad? Att slå ett trött Kina gör er inte till bäst i Europa.

– Nej, men vi har fått sug på att vinna. Vi kämpar för vår rankning mot de tre bästa (Brasilien, USA, Tyskland) och vill sno nån av deras platser.

Känns väldigt lugnt

Lotta Schelin bär samma säkerhet.

– Vi har ett år mer erfarenhet sedan OS, våra roller sätter sig. När det funkar även mot bättre motstånd får man flytet. Man får självförtroende, säger hon.

Dennerby låter harmonisk och hissar er till EM-favoriter. Håller du med?

– Det gör jag nog. Eller nog? Det gör jag, det känns väldigt lugnt.

ARTIKELN HANDLAR OM