Kravet på Blåvitt: ”Om jag så ska bryta benen...”

Foto: Hanna Franzén/TT / TT NYHETSBYRÅN
Emil Salomonsson.

avPelle Strandman

FOTBOLL

Säkrat allsvenskt kontrakt – men en tabellplacering som får Emil Salomonssons ”hjärta att gråta”.

Nu har spelaren ett krav kvar på sina lagkamrater innan säsongen tar slut: Att ge Tobias Hysén ett fint avsked i IFK Göteborg.

– Han ska få en värdig avslutning om jag så ska bryta båda mina ben, säger högerbacken.

Ännu en plump i protokollet.

Men efter onsdagens förlust borta mot Djurgården kunde IFK Göteborg åtminstone glädja sig åt att den allsvenska platsen till nästa år är säkrad.

Detta trots en, med den svenska storklubbens mått mätt, mycket svag säsong.

– Vi kommer ut som ett juniorlag. Sen får de göra 1–0 och då är de tuffa att möta, suckar Emil Salomonsson efter förlusten på Tele2 arena och tillägger:

– Gång efter annan den här säsongen när vi säger att vi ska göra en sak så gör vi tvärtemot. Nä, 2018 måste vara läropengens år för alla inblandade i klubben. Man har inte råd med en sån här säsong till. Man måste lära sig av det här.

”Det är så hjärtat gråter”

29-åringen har varit i Blåvitt sedan 2011 och är på väg att göra sin tabellmässigt sämsta säsong i klubben.

– När man ser IFK Göteborg i tabellen på en 13:e-plats – det är så att hjärtat gråter, säger Salomonsson som kan tacka IFK Norrköping för det säkrade kontraktet efter onsdagskvällens seger mot BP.

– Att de lyckades vinna där gjorde livet mycket lättare för oss. Men jag hatar att behöva kolla upp vad andra lag gör. Vi hade velat känna glädjen av att fixa det på egen hand.

Två omgångar återstår av årets säsong: Malmö hemma och Örebro borta.

Men redan på söndag tar säsongen slut för Tobias Hysén som väljer att avsluta sin fotbollskarriär efter årets sista hemmamatch.

”Tobias Hysén är som en ande”

Emil Salomonsson är fast besluten om att det ska bli ett vackert avsked för anfallaren – något han själv tar upp efter matchen mot Djurgården.

– Nu på söndag så lägger en av topp fem största ikonerna i vår förenings historia av. Det är hans sista dans. Vi får göra det för “Tobbe” och det hoppas jag att alla i truppen är införstådda med, att han är en unik spelare och en unik människa. Det är jobbigt att prata om, men det är en varm människa. Han är IFK Göteborg och personifierar IFK Göteborg. Han har varit där som en pappa så länge jag har varit i klubben, han tog hand om mig när jag kom hit och han har verkligen visat vad det innebär. Vi ska göra det för honom. Han ska få en värdig avslutning om jag så ska bryta båda mina ben.

Hysén var skadad i mötet med Djurgården men väntas vara tillbaka i matchform mot Malmö på söndag.

– Även när han inte är med på planen och spelar så är han en ande som vakar över oss. Det är en unik människa som förtjänar allt gott. Alla som har mött honom vet vilken fantastisk människa det är, säger Salomonsson.

Laddar Matchöversikt