Serie A

Milanstjärnan medger: ”De sparkade ut mig”

Gonzalo Higuain om flytten från Juventus och kärleken till nya klubben

Av: 

Petra Thorén

FOTBOLL

Han kastades ut från Juventus, men landade mjukt i Milano.

– Jag bad inte om att få lämna. I grund och botten säger alla det, de sparkade ut mig, säger Gonzalo Higuain.

Den argentinska anfallaren är inte bitter, men uppriktig.

För AC Milan är han mest viktig.

Det kommer i stort sett att vara vindstilla i Milano den här helgen. Men det kommer ändå att storma på sina håll. De känslomässiga fansorkanerna syns bara inte i prognonserna.

Derby mellan Inter och Milan. Som alltid så mycket mer än tre poäng, symboliskt, själsligt och självförtroendemässigt.

Men samtidigt för AC Milans del verkligen också en chans att poängmässigt greppa CL-livlinor.

Då står hoppet till Gonzalo Higuain.

Målskytten.

Efter att det kinesiska ägarskapet kraschat, strukturerna förändrats och ett stadigare ledarskap satt sig kom en argentinsk jätte in som ett offensivt ankare.

Inför derbyt mot Inter berättar han om känslorna kring klubbytet som tvingades fram efter Juventus rekordköp av den portugisiska superstjärnan Cristiano Ronaldo.

– Beslutet att lämna var inte mitt, säger han till Gazzetta dello Sport.

– Jag gav allt för Juventus, jag vann flera titlar. Efter att Cristiano hade kommit ville klubben ta ett kvalitativt steg och de berättade att jag inte kunde stanna och att de försökte hitta en lösning. Den bästa lösningen var Milan, säger han.

Förtroendet är stort

Han är på lån från Juventus, men det finns öppningar för en mer permanent lösning. Och argentinaren trivs. Han berättar för den italienska tidningen om fysisk och mentalitet i fin harmoni.

Fansen talar om hans mål. Fyra totalt i ligan, de två senaste mot Chievo.

Vicki Blommé, Milankännare och skribent på SoloCalcio, samt matchanalytiker på Svenska fotbollförbundet, betonar betydelsen av 30-åringen.

– Det är den typen som Milan behövt i flera säsonger. Man har inte haft den anfallaren som står för målen. Hans kapacitet är rätt. Men han måste prestera på sin högsta nivå om Milan ska lyfta, han är så viktig, säger hon.

Förtroendet för anfallsstjärnan är stort, men frågan är hur stora under fansen vågar hoppas på.

Tålamodet har satts på prov under ett brokigt kinesiskt ägarskap, men ändrade ägarstrukturer och nytt ledarskap i form har skapat en stabilare grund i klubben.

Återkomsten av sportchefen Leonardo har tillsammans med hemkomsten för de före detta kulturbärande Milanspelarna Paolo Maldini, nu utvecklingschef, och Gennaro Gattuso, tränare, gjort klubbfärgerna klarare och varmare igen.

– Sedan klubben fick nytt styre i somras har man försökt bygga en trupp som inom några år och ska nå Champions League, ja kanske redan i år men där är man inte ännu. Det finns fyra lag med bättre trupp och bredd, säger Vicki Blommé.

Milan-experten Marco Pasotto på La Gazzetta dello Sport är lite mer hoppfull:

– Jag tycker att säsongen går enligt förväntningarna. Milans mål är att kvalificera sig för Champions League och fjärde platsen är inte långt borta trots en del förlorade poäng. Det har möjligen funnits en del svårigheter i matcher som Milan borde ha vunnit, men laget är på rätt väg och Gattuso är en bra coach, säger han till Sportbladet.

”Inga revolutionerande idéer”

Att Paulo Maldini valde att kliva på klubbskutan i det här läget sänder trygga signaler till fansen. Och i Gennaro Gattuso har klubben fått en tränare som levererar med de kvalitéer han, i sina finaste stunder, visade upp på planen. Det handlar om karaktär och inställning förstås.

– Jag älskar Gattuso - han ser på dig och skickar sin kärlek till fotboll, säger Gonzales Higuain.

Vicki Blommé utvecklar känsloyttringen:

– Alla vet vilken typ av spelare han var, Gattuso. Det tar han med sig in i sin tränarroll. Han har fått gruppen att jobba ihop. Hur han är rent taktiskt och fotbollsmässigt och vilken prägel han sätter är svårare att se. Han väljer att spela med 4-3-3, men han är inte den som kommer med revolutionerande idéer.

– Jag vet inte om han räcker till om målet är Champions League. Kanske behöver laget då en tränare i världsklass. Gattuso är en bra tränare, men ingen som kan göra underverk, säger Vicki Blommé.

Marco Pasotto på La Gazzetta dello Sport är inne på samma spår, men påpekar att Milantränaren även har det taktiska kunnandet:

– Spelarna älskar honom för han skulle kunna gå genom eld för dem. Häromdagen sa Romagnoli och Higuain att de skulle kunna dö för hans skull. Gattusos fördel är att hans uppriktighet och öppenhet. Han är en bra tränare, även taktiskt, han är inte bara en kämpe, säger han.

Han beskriver förväntningarna som höga inför dagens derby efter en fin trend för Milan innan landslagsuppehållet.

Förväntar du dig några ändringar i startelvan?

– Inga större nyheter, de kommer att spela med sitt vanliga lag som Gattuso finner mest pålitligt. Det enda frågetecknet är kring högerbackspostionen. Men i övrigt blir det förväntade spelare med ett anfall med Suso, Higuain och Calhanoglu.

Den senaste tiden har också präglats av ryktena kring Zlatan Ibrahimovic - att han skulle vara på väg tillbaka till Milano och Milan. Hur bedömer du uppgifterna?

– För tillfället är det bara ett rykte, men det kan finnas en strimma av sanning där. Efter att ha hört Leonardo, som för några dagar sedan påminde om att det i somras var ett namn de hade haft i åtanke och att starka spelare alltid är välkomna, så får man säga låg sannolikhet, men inte helt omöjligt....

ANNONS

Se alla matcher från Champions League, La Liga och Serie A på C More!

Extern länk från C More

Gå till paketen

Publisert:

LÄS VIDARE

Så ska Serie A:s toppklubbar värva i sommar

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Serie A

Fotboll

Gonzalo Higuain

Paolo Maldini

Gennaro Gattuso

Cristiano Ronaldo

AC Milan