Otäcka tacklingen på svensken - fick två jack i benet

Publicerad:

FOTBOLL

Fotbollsåret 2019 kunde ha tagit slut för Leonard Zuta i lördags.

Martin Skrtel flög in med dobbarna mot 26-åringen som fick två otäcka jack i benet.

– Det gjorde riktigt ont, jag hade kunnat bryta benet. Jag har ingen känsel på själva platsen som han träffade, säger Zuta till Sportbladet.

Göteborgskillen Leonard Zuta lämnade BK Häcken sommaren 2015. Han flyttade till kroatiska HNK Rijeka och gjorde succé. Han blev mästare med klubben och fick även chansen att spela i Europa League.

– Du måste ha lite tur och inte bli skadad, och ha en tränare som tror på dig. Jag är tacksam att jag fick det förtroendet jag fick. Vann ligan, vann cupen och spelade Europa League. Något man aldrig kommer glömma, säger Zuta.

I januari i år gick flytten till Konyaspor i Turkiet.

– Jag ville ha något miljöombyte och upplägget de presenterade såg intressant ut. En välskött klubb med nybyggd arena och bra fans. Jag är imponerad av fotbollen här, även om jag bara ha spelat fem matcher. Högt tempo och teknisk fotboll, säger Zuta.

”Jag har två hål i benet”

Han spelade från start när Konyaspor gästade Fenerbahce i lördags. Efter en knapp kvart såg det ut att sluta riktigt illa för försvararen. Zuta fick ta emot en tuff tackling från förre Liverpool-spelaren Martin Skrtel. Zuta hann precis passa bort bollen innan Skrtel kastade sig framåt med dobbarna före.

– Det var en väldigt tuff tackling. Det kunde ha slutat väldigt illa. Jag har två hål i benet. Har du otur kan du likaväl bryta benet där, men jag hinner få upp benet när tacklingen kommer.

Det blev ”bara” gult kort.

– Ja. Det är nog inte så lätt för domaren att se det. Det är nog mer de som sitter i VAR-rummet som skulle ha sagt till domaren. Jag tror inte domaren hann uppfatta situationen.

Hur kändes tacklingen?

– En jävla smärta i början. Men när adrenalinet pumpar så känner du av det mindre. När jag kom in i halvtid och hade lugnat ner mig gjorde det riktigt ont.

Du drog ner strumpan och tittade?

– Ja. Då såg jag två hål, ett jack på bägge ställena.

Du funderade inte på att byta?

– Nej. Det är mycket adrenalin när du möter Fenerbahce inför 40 000. Då vill man inte gå ut i första taget.

Är det den värsta tacklingen du har fått ta emot?

– Ja. Det är den och den jag fick av Tom Pettersson när jag spelade med Häcken mot IFK Göteborg 2015.

1 av 3
Svenskfödde Zutas skada

Skrtel bad inte om ursäkt

Sa Skrtel något efteråt?

– Nej, han sa inget. Det kan jag tycka är lite dåligt. Man kan fråga hur det gick, eller be om ursäkt eller någon klapp. Han kände nog att han var väldigt sen in i tacklingen. Det var konstigt att fler spelare i mitt lag inte reagerade.

– Han är en stor stjärna, men stora stjärnor brukar kunna vara ödmjuka. Han har alltid varit brutal i sitt spel. Stark i luftrummet och bra i tacklingar och i duellspelet. Men som sagt, man kan alltid be om ursäkt.

Vad sa lagkamraterna efteråt?

– Det var många i laget som tog bilder och la upp på sociala medier. Alla möjliga tog bilder och ville visa för andra. I den mixade zonen skulle jag vrida mig åt alla håll och kanter, det var ett jävla hallå.

– Det har blivit stort i Turkiet, man vevade tacklingen i alla tv-sändningar. Men jag fattar inte vad de säger. Det är mycket rivalitet mellan Fenerbahce och Galatasaray så Galatasaray-fansen var helt galna.

Kan du gå normalt nu?

– Jag går normalt, men det är väldigt ömt. Jag har ingen känsel på själva platsen.

”Det blödde rejält”

Det ser inte vackert ut när man tittar på bilderna.

– Det är som att någon har dragit med en kniv. Det är inte jättedjupt, men tillräckligt djupt. Det blödde rejält på flyget hem så vi fick trycka och lägga på bandage.

I efterhand känner han lättnad över att det inte slutade med en värre skada.

– Jag hade nog änglavakt. Jag får upp benet med ren reflex, hade jag haft benet kvar där tror jag nog han hade kunnat bryta benet.

Konyaspor krigade till sig en poäng trots att laget fick ett rött kort efter en halvtimme. Zuta stångades med Victor Moses och Mathieu Valbuena under matchen.

– Det blir ju mer snack i efterhand då vi fick rött kort och den utvisningen går ju att diskutera. Enligt mig var den hårt dömd. Om vårt kort var rött vet jag inte vad Skrtel hade fått om domaren hade sett det, säger han.

Konyaspor är på femte plats i turkiska ligan efter 22 omgångar.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.