Tomáš Rosický avslutar karriären

Foto: Sang Tan / TT / NTB Scanpix
Tomas Rosicky spelade i Arsenal mellan 2006 och 2016 och vann FA-cupen två gånger.
FOTBOLL

En lång karriär har gått till ända.

Tomáš Rosický, 37, meddelade på en presskonferens under onsdagen att han lägger skorna på hyllan.

Den tjeckiske mittfältaren flyttade redan som åttaåring till Sparta Prag. Där huserade han sedan i tretton år, för att sedan som 21-åring flytta vidare till Tyskland och Borussia Dortmund. Därefter gick flyttlasset till England och Arsenal 2006, där han utvecklades till att bli en av de stora stjärnorna under sina tio år i klubben. Tjecken hade dock oturen att åka på flertalet skador under sina år i norra London.

Comeback i Sparta

Sen sommaren 2016 har han åter tillhört moderklubben Sparta Prag. Det har dock endast blivit tolv ligaframträdanden och ett mål för 37-åringen sen återkomsten. Tjeckiska ligan har just nu uppehåll och drar i gång igen i februari, där Sparta för tillfället ligger femma i tabellen efter 16 omgångar.

Men när Sparta återstartar nästa år finns inte Rosický med i laget. Klubblegendaren och Arsenal-ikonen meddelade under onsdagen att han lägger skorna på hyllan.

”Platsen jag älskar mest av allt”

– Efter noggrant övervägande har jag insett att jag inte längre kan förbereda min kropp fullt ut för det som professionell fotboll kräver. Jag skulle vilja tacka Sparta för att de uppfostrade mig, för att de var den första anhalten i min karriär i stora klubbar, och för att de tillät mig säga farväl till fotbollen på platsen jag älskar mest av allt, säger Rosický till klubbens hemsida.

I Sparta Prag vann tjecken tre ligatitlar runt millennieskiftet. I Arsenal, där han tillbringade stora delar av sin karriär, blev det två FA Cup-titlar att lägga till på meritlistan.

Rosický vann utmärkelsen ”Årets fotbollsspelare i Tjeckien” 2001, 2002 och 2006. Han hann även med att spela 105 landskamper för Tjeckien, där han noterades för 23 mål.

Hyllas efter avskedet

Efter beskedet hyllas Rosický.

– Han var min store idol. Han var fenomenal och jag kopierade allt han gjorde, säger Dortmundstjärnan Marco Reus.

”Vi kommer alla sakna att ha dig på planen”, skriver Arsenal på sin Twitter.

Jack Wilshere, mittfältare i Arsenal, skickar även en personlig hälsning:

”Tomáš, lycka till min vän. Det var ett stort nöje att få spela med dig. Jag har alltid sett upp till dig som spelare och som person, men tyvärr fick du spendera för mycket tid i gymmet. Tack för alla minnen”, säger engelsmannen på klubbens Twitter, där han även spekulerar i att Rosický nu kommer att bli tränare.

”Kanske ses vi snart en dag”, avslutar han.

Så lottades fotbolls-VM – grupperna och spelschemat 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM

Arsenal FC

Tjeckien

Fotboll