Durmaz ser ut att få chansen mot Danmark - men förbundskaptenen mörkar

avMichael Wagner, Petra Thorén

BÅSTAD. Han har svarat för assist och drömmål i kvalspelet för Toulouse.

Nu ser Jimmy Durmaz ut att få chansen mot Danmark i det som såg ut som startelvan vid fredagens träning.

Men förbundskapten Janne Andersson vill inte bekräfta laget.

– Jag kommer inte att släppa en elva, säger förbundskaptenen.

När landslaget vid lunchtid genomförde sin sista träning på plats i Båstad, och den avslutande innan lördagens landskamp mot Danmark, ställde förbundskaptenen Janne Andersson och hans assisterande Peter Wettergren upp med det som sannolikt är startelvan på Friends.

På Örebäcksvallens fina gräsmatta och inför publik bildade följande formation en tänkbar startelva: Robin Olsen-Emil Kraft, Victor Nilsson Lindelöf, Andreas Granqvist, Martin Olsson–Jimmy Durmaz, Oscar Hiljemark, Albin Ekdal, Emil Forsberg–Marcus Berg, Ola Toivonen.

Jimmy Durmaz har en hård konkurrenssituation med Krasnodars Viktor Claesson, som gjort en mycket bra säsong i ryska ligan, om platsen till höger på mittfältet.

”Riktigt bra form”

Häromdagen kommenterade Jimmy Durmaz sin goda form efter att ha spelat i de fyra senaste matcherna för Toulouse och bland annat svarat för ett drömmål i kvalspelet mot Ajaccio.

– Min form nu är lika bra som för tre, fyra år sedan, sa Durmaz och fortsatte:

– Nu fick jag spela den här fyra matcherna i Toulouse och har bidragit bra i spelet utöver mål och assisten. Jag känner mig i samma form som jag hade för tre, fyra år sedan, alltså i riktigt bra form.

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYR�N

Om konkurrenssituationen med Viktor Claesson säger Durmaz:

– Jag tror alltid på mig själv, det måste jag göra. Annars hade jag kunnat sitta hemma i soffan och tittat på VM. Jag vet att jag har gjort det bra i de VM-kvalmatcher som jag har spelat. Janne vet vad han får ut från mig.

Små överraskningar är även att Emil Krafth och Martin Olsson får chansen på varsin ytterbacksplats före troliga förstavalen Mikael Lustig och Ludwig Augustinsson.

”Kommer blanda mycket”

Bredvid givne Albin Ekdal får även Oscar Hiljemark chansen centralt på mittfältet efter en stark vårsäsong med Genoa.

Allt enligt hur Janne Andersson formerade laget under tvåmålsspelet under träningen.

Förbundskapten Janne Andersson ville på presskonferensen efteråt dock inte bekräfta laget som startar mot Danmark:

– Jag kommer inte att släppa en elva. Det är inte för att jag vill vara så hemlig utan det är mer för att jag vill tänka igenom några grejer till. Jag ville se den sista träningen, motiverar förbundskaptenen.

Träningsmatcherna inför VM är något annan än en vanlig kvalsamling, där det ofta finns en vänskapsmatch inplanerad också.

– Helt klart är att jag ser på den här matchen på ett annat sätt än jag ser på en vanlig samling när vi har två matcher. Då brukar jag vilja att alla får chansen att visa upp sig, säger Janne Andersson och fortsätter:

– Nu är detta förberedelser inför ett VM, det är något annat. Någon spelare vill man kanske se lite mer, en del spelare behöver matchen mer än någon annan.

Mittbacken och lagkaptenen Anderas Granqvist:

– Många kommer från semester, det är skönt att få den här matchen mot Danmark först. Som Janne säger så kommer det säkert att vara olika minuter för spelarna beroende på vilka som behöver mer eller mindre för att komma igång. Sen mot Peru blir det närmare slutspelet i VM och mer en match för att bli förberedd för Sydkoreamatchen, påpekar Granqvist.

Den ende spelaren som saknades på träningen var John Guidetti efter torsdagens kapning av Andreas Granqvist.

John Guidetti skadade vänsterfoten när han tacklades ner bakifrån av lagkaptenen.

– John fick en smäll när det var hög intensitet under träningen. Det är varken första eller sista gången som det händer. Nu hoppas vi att det inte är så allvarligt, säger Janne Andersson.

Sverige-Danmark 19.45 lördag - direkt i TV 4.

LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller