”Jag har stämplats på ett orättvist sätt av hela Danmark”

Foto: TT
Daniel Wass.

avFredrik Jönsson

FOTBOLL

Petad från VM - sur på förbundet.

Daniel Wass går till attack mot DBU och förbundskaptenen Åge Hareide.

– Jag har stämplats på ett orättvist sätt, säger Wass enligt bt.dk.

Problemen mellan Daniel Wass och det danska fotbollförbundet, DBU, startade i oktober 2016. 29-åringen, som inte gjorde en enda minut under danskarnas kval till VM i Ryssland, tackade nej till två landskamper mot Polen och Montenegro.

DBU gick ut med att han inte kunde spela mot Polen och Montenegro på grund av skada, men enligt Wass var det personliga skäl. Några dagar efter beskedet spelade han dock för klubblaget Celta Vigo mot Barcelona. Då fick han ta emot mycket kritik i Danmark.

”Nu är det jag som är skurk”

Han är irriterad på förbundet.

– Jag känner att mitt återbud fortfarande påverkar mitt anseende och det är den jag kritiseras för, men det är inte jag som har begått det största misstaget. Det är DBU. Det var inte på grund av skada jag missade matchen, det var på grund av personliga skäl, säger Wass till bt.dk.

– Jag hade sagt det till Åge fyra dagar före matchen mot Barcelona och det accepterade Åge. Men sen skrev DBU att jag var skadad dagen före matchen mot Barcelona, och då startade allt det här. Jag har stämplats på ett orättvist sätt av hela Danmark. Jag har varit lojal och Åge visste mycket väl att jag var tvungen att spela matchen mot Barcelona. Jag berättade för Åge att jag inte brydde mig om vilken orsak förbundet skrev, men att de skulle vänta till efter matchen mot Barcelona. Nu är det jag som är en skurk, medan Åge och DBU inte kritiseras för att de inte väljer att ta ut en av Danmarks bästa spelare till VM.

”Tycker jag är lite roligt”

Wass trodde aldrig att han skulle bli uttagen till VM i Ryssland. Han har inte velat prata om det här förut för att han inte har velat gå emot DBU eller Åge Hareide, men nu bryr han sig inte om det längre.

– Det var mer experter och familj och vänner som trodde att jag skulle bli uttagen. Och de trodde de för att de tittar på fotboll. Men det finns uppenbarligen något annat som väger tyngre. Att jag är en profil i La Liga, men inte är uttagen i landslaget tycker jag är lite ironiskt, säger Wass till bt.dk.

– Jag känner inte att jag har något att förlora längre, och jag vill inte att skulden ska ligga på mig längre. Jag är inte en del av landslaget så jag kan lika väl gå ut med sanningen. Det har funnits ett kommunikationsfel och jag har inte haft något med det att göra.

Wass har lämnat återbud till landskamper mot Tyskland och Kazakstan. Det gjorde han för att han var sliten i kroppen efter många matcher med Celta Vigo. Han fokuserar på klubblaget Celta Vigo, men har ambitioner att få spela i Danmarks landslag.

– Jag vet att jag håller rätt nivå, att jag är en av Danmarks bästa fotbollsspelare. Men jag får inte visa det i landslaget, säger Wass.


LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller

Spelschema fotbolls-VM: Grupp C 00:12
ARTIKELN HANDLAR OM