Svalt intresse för damernas kvalmatch

avErik Karlsson, Petra Thorén

Foto: TT
Landslaget ligger bra till i kvalet.

Herrarna går mot utsålt i VM-genrepet mot Peru på Nya Ullevi.

Två dagar tidigare möter damlandslaget Kroatien på Gamla Ullevi och i nuläget är bara 4735 biljetter sålda.

– Vi hoppas på 10 000, att man tar chansen och ser båda matcherna, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare Svenska fotbollförbundet.

Den största publikmatchen i damernas VM-kval var tänkt att vara den mot Danmark i Göteborg. Men den strejkades bort och därför har Peter Gerhardsson fortfarande inte spelat en enda hemmamatch på damlandslagets nationalarena Gamla Ullevi.

Men mot Kroatien är det dags, den sjunde juni möts lagen i VM-kvalet.

Men hur ser intresset ut?

Med drygt två veckor kvar har det sålts blygsamma 4735 biljetter.

– Det brukar ta fart närmare matchen, vi hoppas på 10 000, att folk tar chansen att se båda matcherna, säger Håkan Sjöstrand.

”Hoppas kunna knö in med studentfirande”

Då syftar generalsekreteraren på förbundet på herrarnas sista VM-genrep mot Peru som spelas 9 juni på grannarenan Nya Ullevi.

1 av 3 | Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Gerhardsson vid dagens presskonferens.

Där är 26000 sålda och man räknar med utsålt, strax över 35000 åskådare.

– Visst är det två matcher på kort tid, men jag hävdar att man aldrig kan få för mycket fotboll, säger Sjöstrand som hoppas på fler dubbelköp.

– Det finns biljetter till båda. Vi har haft väldigt bra uppslutning i Göteborg kring damlandslaget, det är därför vi finns här. Vi får hoppas att man kan knö in det med studentfirande och annat i den här perioden, säger Sjöstrand.

”Vill ha revansch för damfotbollen”

Peter Gerhardsson är ändå optimistisk:

– Jag hoppas alltid på fullt. Tre poäng och utsålt. Det kan ta fart sista veckorna, säger Peter Gerhardsson.

Hur skulle du beskriva intresset för damlandslaget sedan du tog över?

– Det är väl både och. Men det bästa är att blicka  framåt, Man ser tendenser ute i världen som är intressanta. Med 50 000 på en cupfinal i Mexiko, en ligacupfinal i England med 45 000 och 30 000 när Nederländerna spelar landskamp. Någonstans finns det ett stort intresse och vi hoppas i Sverige också. Vad vi kan göra som lag är att prestera och göra det bra. Det känns som att vi behöver få fram profiler bland tjejerna, säger han.

Varför ska fansen komma och titta på er i juni?

–  För att det kommer att bli den första landskampen som det inte kommer att regna... Sen kommer det att vara många intressanta spelare. Den inställda matchen mot Danmark smärtar lite. Nu vill vi har revansch för damfotbollen i Göteborg.