Harmoni i Sverige inför EM-premiären

FOTBOLL

Kaos och skador hos grupprivalerna – men i svenska lägret är allt bra

1 av 2 | Foto: Martin O'Neill och Roy Keane har det inte lätt just nu

Ledarkris för Irland, något av en skadekris i Italiens och Belgiens EM-lag.

I Sverige?

Lite gris – och harmoni.

– För oss ser det väldigt bra ut.., säger Erik Hamrén.

Foto: Belgien får klara sig utan sin stjärnback i EM

Rapporterna från Sveriges kommande EM-motståndare handlar i Italiens och Belgiens fall om skador och för Irlands del om kaos och märkliga utspel.

För Sveriges del är andra faktorer i fokus. Glädjeämnen. 

Alla spelare anlände hela och fräscha till Atlantkustens Pornichet, spelarna är sams, grupp- dynamiken uppges vara stark.

”Spelarna är väldigt nöjda”

Bilder av skrattande, leende spelare som kör gris och lattjar mellan de mer fokuskrävande övningarna skickas hem från Stade Léo Lagrange.

– Det känns väldigt, väldigt bra och när man frågar spelarna så är de, vet i alla fall ”Mackan” (Marcus Allbäck), väldigt nöjda med upplägget. De har fått lite mer frihet och möjligheter att göra saker på egen hand, säger förbundskapten Erik Hamrén.

Via spionerna Reine Almquist och Peter Wettergren får han täta rapporter om läget i de andra lagen. Men all information lägger Hamrén inte kraft på.

 – Klart att vi följer med, inte minst våra scouter har koll på vad som händer och får reda på skador och så. Men de andra sakerna bryr vi oss inte så mycket om...

Inte heller mittbacken Andreas Granqvist kände inför resan till Frankrike till kaoset kring premiärmotståndaren Irlands landslagsledning.

– Nej, det har jag inte koll på. Vi kommer nog att ha full koll på deras spelidé från första dagen i Frankrike, säger han.

För Sveriges del är det ljust på skadefronten.

Det finns i dagsläget få orosmoln över den blå himlen på franska Atlantkusten.

Och så hoppas Erik Hamrén att det förblir.

Respekt och lojalitet

– För mig handlar det om många delar för att bli en bra grupp. Respekt är en, lojalitet är en annan. Kan man få det i en grupp kan man nå framgång. Ska vi ta oss vidare från gruppen som är vårt första mål måste de här sakerna fungera, säger en avspänd Erik Hamrén och pekar på vikten av fortsatt bra sammanhållning:

– Jag skulle bli oerhört förvånad och besviken om det inte fungerar. Då kan vi glömma att gå vidare från gruppen.

SPIONKOLLEN

Belgien

Skadeläget: Lagkaptenen Vincent Kompany föll bort först (men var och hälsade på laget under första dagen vid basen i Bordeaux under gårdagen) sedan även Björn Engels och Dedryck Boyata. Däremot är det ännu inte helt kört för Zenitförsvararen Nicolas Lombaerts, som är med som en 24:e medlem i EM-truppen och tränar. Beslut om vadskadade Lombaerts kan spela i EM eller inte fattas inom de närmaste dygnen.

I går tränade också hela den belgiska EM-truppen ihop. Tidigare har Thomas Vermaelen, Thomas Meunier och Yannick Carrasco kört individuellt på grund av lättare skadekänningar. 

Foto: Belgien saknar sin kapten Vincent Kompany

Stämningen: Alla skadorna har givetvis påverkat även om stämningen i truppen är bra. Skadorna i kombination med de tre senaste träningsmatcherna, där laget uppträtt tveksamt defensivt och släppt in fyra mål, har fått belgisk media och delar av fansen att tveka om de röda djävlarna verkligen kan utmana de allra bästa i EM. Hela 10 000 personer följde dock den öppna eftermiddagsträningen på plats i Bordeaux under onsdagen.

Schemat: Träning i dag 10.00 i Bourdeaux, öppet för media. Belgien möter Italien på måndag, 21.00 i Lyon.

Sammanställning: Michael Wagner

Irland

Skadeläget: Försvararen Marc Wilson tvingades kasta in handduken i början av EM-uppladdningen, Harry Arters EM-dröm försvann samma dag som förbundskaptenen Martin O’Neill tog ut den slutliga truppen.Nyckelspelaren och fasta situationer-experten Robbie Brady har tagit det lugnt några dagar efter att ha fått ont i ryggen när han lyfte sin dotter ur badkaret… Ska dock kunna träna när Irland inleder de sista förberedelserna i Versailles. Återstår att se när vadskadade Jonathan Walters och Robbie Keane kan gå in i full träning.

Stämningen: Tja, den är god i själva gruppen, men på utsidan går svallvågorna höga. Roy Keanes kommentar om att han skulle vilja ”slå ihjäl” några av spelarna efter genrepet mot Vitryssland, 1–2, föll inte helt i god jord. Hetsporren och den assisterande förbundskapten Keane fick bland annat ta ett individuellt snack med utpekade Aiden McGeady. I samma veva fick Martin O’Neill be om ursäkt för ett homofobiskt uttalande när förbundskaptenen försökte vara lustig i en radioshow. Mitt uppe i den turbulensen meddelade det irländska förbundet att man förlängt O’Neills och Keanes kontrakt med ytterligare två år...

Schemat: Öppen träning 11.00 i Versailles, följd av kortare mixad intervjuzon. Irland möter Sverige på måndag, 18.00 i St Denis (Paris).

Sammanställning: Michael Wagner

Italien

Skadeläget: Italiens kris rör främst mittfältet som är rejält försvagat. Man saknar en av sina viktigaste spelare – PSG-stjärnan Marco Verratti som, ung eller ej, skulle ta plats efter Pirlo och vägleda Italien.

Dessutom försvann även Claudio Marchisio och Riccardo Montolivo inför EM på grund av skador, från mittfältet. Antonio Conte kan därför inte spela laget så som han tänkt sig.

Stämningen: Trots skadeproblemen och trots att detta är ett ovanligt blekt italienskt landslag, jämfört med mer stjärnspäckade tidigare årgångar, är stämningen god i truppen.

Detta mycket tack vare Antonio Conte. Den italienske stortränaren är en expert på att svetsa samman gruppen och skapa vinnarmentalitet.

De unga killarna är löpstarka och hungriga och det var längesen Italien hade ett så starkt kollektiv, med få divor som stör. Vi minns problemen tidigare med spelare som Cassano och Balotelli... Gianluigi Buffon är den självklare ledaren i kraft av ålder, erfarenhet och status.

I går anlände laget, liksom mediakåren och även flera hundra fans. Sent i går kväll var stämningen på topp i det italienska laget som åt middag tillsammans.

Utanför hotellet sjöng supportrarna, och en allmän känsla av förväntan och glädje över att EM äntligen är i gång låg i den franska kvällsluften.

Schemat: Träning 10.30 i dag, öppen för media och allmänheten. Presskonferens under eftermiddagen följd av en stängd träning 16.30.

EM-premiär på måndag mot Belgien.

Sammanställning: Jennifer Wegerup

ARTIKELN HANDLAR OM