Ryssland straffas av Uefa för kravallerna

avErik Karlsson, Emil Larsson

Riskerar att kastas ut ur turneringen

1 av 3

Uefa straffar Ryssland efter kravallerna på Stade Velodrome i lördags.

De straffas med böter på 150 000 euro – dessutom kommer Ryssland bli utslängda ur mästerskapet om våldsamheterna fortsätter, skriver Uefa i ett pressmeddelande.

Uefas etiska kommitté höll under tisdagen ett sammanträde i Paris. Där beslutades att Ryssland bötfälls med 150 000 euro (cirka 1,5 miljoner kronor) efter kravallerna på Stade Velodrome i Marseille, det skriver Uefa i ett pressmedelande.

Uefa skriver dessutom att Ryssland kommer att slängas ut ur turneringen om de ryska fansen ligger bakom fler våldsamheter inne på arenan.

Det var efter lördagens match mellan England och Ryssland som 150 ryska huliganer attackerade engelska fans som tvingades att hoppa över ett högt stängsel.

35 personer skadades och tre av dem uppges vara allvarligt skadade, skriver AFP

Putin ryter till

Nu straffas Ryssland för de våldsamma upploppen och riskerar att slängas ut ur turneringen om kravallerna fortsätter.

Redan dagarna före matchen var det i tre dagar stora supporterkravaller i Marseille där ryska, engelska och lokala supportrar drabbade samman.

Rysslands president Vladimir Putin har nu också kommenterat de våldsamma kravallerna.

– Våldsamheter i Marseille och på andra stället har begåtts av fans från olika nationer. Det är helt oacceptabelt och vi förväntar oss att våra medborgare respektera landets lagar, säger Dmitry Peskov, talesperson för Vladimir Putin, enligt AP.

Vädjar om lugn

Enligt uppgift är en engelsk supporter allvarligt skadad, men läget ska vara stabil, skriver AFP.

Den ryska förbundskaptenen Leonid Slutksij gick kort efter beskedet ut och vädjade om lugn från de ryska fansen:

– Vi ber alla ryska fans att bete sig korrekt och inte bryta mot regler inne på arenan eller på offentliga platser, säger han i ett pressmeddelande.

Anfallaren Artem Dzubya menade dock att bilden av Ryssland blivit skev när laget sedan hade presskonferens inför nästa match mot Slovakien:

– Jag förstår inte attityden hos den brittiska pressen som menar att brittiska fans är som änglar. Var objektiva, det är fifty fifty, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Uefa

Bråk