EM-elvan: Spelarna att värva och undvika

FOTBOLL

Tre fynd och tre att se upp för i Sportbladet EM-elvan

Mer än 23 000 lag återfinns i Sportbladets EM-elvan.

Hur laget ska formeras är alltid en utmaning.

Här ger vi er tre fynd - och tre spelare att se upp för.

▸ HÄR ANMÄLER DU DITT LAG!

Fynd:

Marc Janko, 32, Anfallare, Österrike.

Kostnad: 4 miljoner. Popularitet: 7 procent.

■ ■ ■ Robert Lewandowski, Zlatan Ibrahimovic och Thomas Müller var de tre spelare som gjorde flest mål i kvalet. En som inte nådde riktigt samma målskörd - men som är betydligt billigare - är Marc Janko. Stod för sju mål i EM-kvalet men kostar ändå lika mycket som reserver hos de större nationerna. Ett av kvalmålen kom mot Sverige, då han gjorde det tredje målet i 4-1-segern på Friends Arena.

Inte enda österrikare att betrakta som ett stort fynd - även landslagskamraten David Alaba är någon att hålla utkik efter.

Alessandro Florenzi, 25, Försvarare, Italien.

Kostnad: 3,5 miljoner. Popularitet: 3,3 procent.

■ ■ ■ Florenzi är en tacksam spelare - och det inte enbart på grund av priset. Han är uppskriven som försvarare men i Italiens tremannaförsvar verkar Roma-spelaren på mittfältet. Som försvarare får han bra med poäng vid en hållen nolla - medan han från sin egentliga mittfältsposition ökar chanserna till att bidra med poäng. Stod för elva poäng i Serie A den gångna säsongen och kan mycket väl göra någon/några även i EM-slutspelet.

Sami Khedira, 29, Mittfältare, Tyskland.

Kostnad: 2,5 miljoner. Popularitet: 15,3 procent.

■ ■ ■ En av Tysklands billigaste spelare - trots att han av allt att döma tar en plats i startelvan. Gör även en del poäng, trots sin tillbakadragna position. Den gångna säsongen blev det nio poäng på 20 matcher i Serie A.

Dessutom går Tyskland, som bekant, alltid långt i stora mästerskap. Då poäng delas ut för varje vinst laget tar är det inte att förringa. Det billiga priset öppnar även upp för att lägga mer pengar på en offensiv kraft.

Se upp för:

Petr Cech, 34, Målvakt, Tjeckien.

Kostnad: 4 miljoner. Popularitet: 4,2 procent.

■ ■ ■ Tjeckerna vann visserligen sin kvalgrupp och Cech är en relativt billig målvakt. De har dock hamnat i en tuff grupp och faktum är att Tjeckien med sina 14 insläppta mål var det lag som släppte in flest mål i kvalet, av dem som kvalade in till mästerskapet.

Lägg hellre lite mer pengar på en målvakt från ett defensivt starkt land - för att på så vis få poäng för hållna nollor.

Xherdan Shaqiri, 24, Anfallare, Schweiz.

Kostnad: 6 miljoner. Popularitet: 2,2 procent.

■ ■ ■ Gjorde förvisso fyra mål i kvalet men tittar vi närmare är det inte lika imponerande. Samtliga av målen kom mot två svagare nationer - i form av San Marino och Litauen. I EM-elvan är Shaqiri dessutom uppskriven som anfallare medan han i EM lär spela i en av de offensiva mittfältsrollerna.

Då han är skriven som anfallare får han inte lika många poäng vid eventuella mål - dessutom är han relativt dyr.

Cesc Fabregas, 29, Mittfältare, Spanien.

Kostnad: 6,5 miljoner. Popularitet: 1,2 procent.

■ ■ ■ De dyraste mittfältarna kostar sju miljoner, de näst dyraste sex och en halv. På det stora hela handlar det om stjärnor och givna spelare. Och så är det Fabregas då. Han är dyrare än spelare som Eden Hazard, Paul Pogba och Mesut Özil. Till skillnad från de tre är Cesc Fabregas inte på något sätt given i startelvan.

Såväl i Uefa:s förväntade startelva som i Sportbladets dito befinner sig Chelsea-spelaren på bänken. Att inkludera honom i elvan innebär, med stor sannolikhet, en ordentlig chansning.

HÄR ANMÄLER DU DITT LAG!

ARTIKELN HANDLAR OM