Fiaskot: Halvtomt på VM-kvalmötet

FOTBOLL

”Vi vill alltid ha fullt”

Viktig VM-kvalmatch – men halvtomt på arenan.

Som bäst.

Dagen innan mötet med Bulgarien på Friends Arena är bara 20 000 biljetter sålda.

Svenska fotbollförbundet stod inför en utmaning till VM-kvalmatchen mot Bulgarien. En profillös motståndare klockan 20:45 på jättearenan Friends. Med en dag kvar till mötet tvingas SvFF konstatera att biljettförsäljningen också misslyckats.

”Vill alltid ha fullt”

På söndagen är bara 20 000 biljetter sålda. Prognosen talar nu om som bäst 25 000 åskådare – alltså halva Friends Arena.

– Vi vill alltid ha fullt på Friends i samband med våra matcher, det är vår ständiga strävan, säger kommunikationschefen Niklas Bodell.

För att locka fler åskådare hade förbundet på söndagen placerat ut ungdomar som delar ut reklam kring Mall of Scandinavia. Sedan tidigare är också priserna justerad så att tredje etage, längst bort från planen, är billigare än tidigare.

”Förhoppningen att fler ska ha råd”

– Jag har inte följt upp hur biljettförsäljningen till just tredje etage sett ut men vi lyssnade på kritiken vi fick i samband med matchen mot Holland och ändrade prisbilden för etage tre just av den anledningen. Det var med förhoppningen att flera ska komma, ha råd att komma och ha möjlighet att se landslaget spela på Friends, säger Bodell.

Mot Nederländerna kapades priserna på tredje etage i sista stund. Resultatet blev drygt 36 000 åskådare men en tom mittensektion och därmed en sämre inramning. Nu ser förbundet över olika sätt att förbättra upplevelsen och fördelningen av publiken men någon konkret plan är i skrivande stund inte klar.

– Vi ska försöka fördela platserna på ett sätt som gör att upplevelsen i arenarummet blir mycket mer packad.