Tillåt oss drömma

FOTBOLL

Bank: Han kan förändra hela sättet Blågult spelar fotboll på

1 av 5 | Foto: vuxen nog? Sportbladets Simon Bank drömmer om en Ludwig Augustinsson som förändrar hela sättet landslaget spelar fotboll på.

Vigge, JG och Ludde – det låter som något tecknat på Barnkanalen, men i kväll ska vi se om de är vuxna nog för allvaret.

Vigge och JG kan spetsa till det här laget.

Ludde kan förändra hela sättet det spelar på.

Grått dis, regn i luften, böneutrop från moskéerna och tomt på turiststränderna i Antalya. Någon enstaka polispatrull ligger liksom uthälld på vägen in från flygplatsen, mellan berg och stränder, mellan vinterstängda nöjesfält och byggarbetsplatser.

När man sätter ner foten på den här sidan av Turkiet får man ta till tidningar och tv för att hitta hot och terror.

I Sverige får stjärnorna svara på frågor om hur det känns. I Turkiet har Galatasarays landslagsstjärna Umut Bulut ägnat den senaste veckan åt att säga adjö till pappa Kemal som dog i terrordåden i Ankara, och åt att se ett Istanbul-derby bli inställt på grund av hot.

Tio misstänkta Daesh-terrorister har just gripits i Gaziantep, vid syriska gränsen. Militanta islamister, en av dem ska ha haft ett bombbälte vid gripandet. Och här i Antalya har de flaggat för inkomstbortfall på 40 procent inom turistnäringen.

Det är sådant som rädsla gör med människor. Myndigheterna har säkerhetstjänster och vapen som skydd, vi andra har bara vår vardag.

Öppenhet, möten, glädje, drömmar, fotbollsmatcher. Vi är här för en fotbollsmatch på väg mot EM, i ett land jag tycker så oerhört mycket om men som aldrig verkar få bli vad det borde vara.

Låter som en president

När Fatih Terim sätter sig bakom ett blomsterdignande rödvitt bord i en fotbollsplansstor kongressal på Turkiets spelarhotell pratar han inte som en förbundskapten. Han låter som en president.

Det första han gör är att hålla ett kvartslångt anförande där han presenterar sin stödapparat inför EM, ett psykologiskt, fysiologiskt och speltekniskt program i elva punkter.

När Sportbladets Petra Thorén frågar om säkerhet pratar han om sport och konst.

– Det kan vara ett motvapen, säger han. Vi är skyldiga Sverige ett stort tack för att de är här.

Turkiet har sina problem, sin bristande demokrati, sin kurdfråga, sin nästan obefintliga pressfrihet, Erdogan på det hela taget.

Sverige är här med andra frågor, om fotboll.

Det är svårt att riktigt väga hur avgörande de där Danmarks-matcherna egentligen var för svensk landslagsfotboll. Det räcker med att konstatera att vi är nyfikna, spända och förväntansfulla på ett sätt som vi inte varit på evigheter.

På nybygget Antalya Arena kommer Erik Hamrén att skicka ut unga spelare som har en verklig möjlighet att lyfta Sverige en och två nivåer till. De har långa karriärer framför sig, men det är kort om tid kvar till EM.

Det här är deras chans, deras möjlighet.

JG, Vigge, Ludde. Guidetti, Nilsson Lindelöf, Augustinsson. Bollbroilers direkt från U21 som både spelar och pratar som att ingenting vore mer naturligt för dem än att vara med just här.

Guidetti har sin radierande utstrålning, och lär dela den där anfallsplatsen med Marcus Berg i EM. Victor Nilsson Lindelöf kan surfa vidare på sin överljudsvår hela vägen till en startplats. Båda har egenskaper som kan lyfta landslaget rätt dag.

Egenskaper som ingen annan

Ludwig Augustinsson?

Tja, han kan förändra hela sättet landslaget spelar fotboll på, om han visar sig hålla i den här miljön också.

– Han är en komplett vänsterback, sa Hamrén i går. Hans kanske största förtjänst är huvudet. Han har bestämt sig för att bli så bra som han kan bli. Den inställningen gillar jag.

Det var en väldigt bra karaktärsteckning.

Augustinsson föddes med en boll vid fötterna. Fotboll har aldrig varit det viktigaste för honom – det har varit det enda.

Häromdagen frågade jag honom vilket steg som varit svårast på hans karriärsresa, från BP till Blåvitt till FCK, från U21 till A-landslaget.

Han svarade… ingenting. Det har bara fallit sig naturligt. Svaren har kommit i samma takt som frågorna. Går det lite snabbare får man spela lite snabbare, är motståndarna lite bättre får man lyfta sig.

Sverige har fler vänsterbackar än statsministrar, men Ludde har egenskaper som ingen annan.

– Han rusar upp och ner på kanten och piskar in inlägg, som FCK-lagkamraten Erik Johansson sa.

Det, och mer. Han har unika defensiva en-mot-en-kvalitéer och den där sortens självklarhet över sitt spel som Erik Hamrén brukar tycka om. Det har fungerat i FCK, fungerar det här också har Sverige en spelare som öppnar helt nya möjligheter i EM.

Det är bara mars, det är tillåtet att drömma. Själv drömmer jag om en Roland Nilsson-lösning, med en smart central mittfältare (Hiljemark?) på vänsterkanten.

I kväll går vi ut till en match som spelas inför tusen poliser och sexhundra vakter, i ett land som dirigerar flyktingar och pratar om bombbälten.

Att få drömmar med sig härifrån är verkligen inte ingenting.

Turkiet-Sverige sänds i TV4 klockan 19.45!