Zidane: ”Jag har drömt om det här”

avSimon Bank

Den sjätte som lyckats vinna CL både som spelare och tränare

Foto: Getty Images
Zidane med pokalen.

MILANO. Spelargeniet Zinedine Zidane behövde en hel karriär på sig för att vinna Champions League.

Tränaren Zinedine Zidane löste det på 145 dagar.

– Jag har ingen energi kvar, jag kan knappt prata. Nu vill jag bara njuta av det här, av vad vi uppnått, säger han.

Bara fem män hade lyckats vinna världens största klubbturnering både som spelare och tränare.

Nu är de sex.

Ingen franskfödd tränare hade någonsin vunnit Europas finaste cup.

Nu har det hänt.

”Väldigt, väldigt lycklig”

Zinedine Zidane tog över ett dysfunktionellt Real Madrid ur Rafa Benitez händer just efter nyår, när han mötte pressen sent i natt gjorde han det som europamästare.

– Carlo Ancelotti sa till mig: ”om du har en chans att vinna som tränare så kommer du att se att ingen går upp mot det, det är väldigt speciellt”. Så jag är väldigt, väldigt, väldigt lycklig över att ha vunnit både som spelare, assisterande tränare och huvudtränare, sa han.

Inför finalen hade Zidane flaggat för en tuff, jämn match, men det blev både tuffare och jämnare än någon hade föreställt sig. Den här gången krävdes både kamp och kramp, skador och straffsparkar innan världens mest framgångsrika förening kunde kånka hem sin elfte pokal till Madrid.

– Vi hade det jobbigt fysiskt, flera spelare hade kramp, men det är normalt. Mentalt är det också tufft, men man måste kämpa, och vi lyckades till slut.

”Vill snarare gratulera Atleti”

Om någon sagt till dig i julas att du skulle sitta här och ha vunnit Champions League som spelare, assisterande tränare och huvudtränare – hade du ens kunnat drömma om det då?

– Jag h a r drömt om det. Jag är optimist. När presidenten gav mig chansen att träna det här laget så var jag optimist, vi har en grupp spelare som arbetat hårt. Och när man har så här bra spelare kan man uppnå stora saker, som i kväll.

Finns det något du vill säga till Diego Simeone, Atleti-tränaren som just upplevt en ny, stor förlust?

– Jag skulle inte kalla det en stor förlust, för båda lagen var jämna fram till straffläggningen. Vi kunde lika gärna förlorat. Jag vill snarare gratulera Atleti, och speciellt Simeone. Han är en stor tränare.

Vad har du tillfört i Real Madrid sedan du tog över?

– Vad jag bidragit med är min positiva attityd. Vi har arbetat hårt, och jag tror på hårt arbete. Kvalitén hade vi redan, men jag tror att arbetet är ännu viktigare.