– Vi är bättre än Bajen

Av: Andreas Käck

Publicerad:
Uppdaterad:

Djurgården bröstar upp sig inför årets första derby: ’Det är dags för en seger’

Chockförlust mot Syrianska och kniven på strupen inför derbyt.

Då bröstar Djurgården upp sig.

– Vi är ett bättre lag än Hammarby, säger Daniel Berntsen.

Allsvenskan 2016 börjar inte förrän om en månad.

Men redan nu spelas säsongens första Stockholmsderby.

Djurgården och Hammarby gör upp om en plats i Svenska Cupens slutspel, men samtidigt handlar matchen om så mycket mer än så.

– Ett derby är alltid ett derby. Det är en grymt viktig match för båda lagen som kan sätta tonen för resten av säsongen, säger Hammarbys Lars Sætra.

Djurgårdens tränare Pelle Olsson fyller i:

– Som tränare lär man sig väldigt mycket om spelarna när matcherna verkligen gäller något. Så den här matchen är väldigt viktig – på många sätt, säger han.

Hammarby sitter i förarsätet; den urstarka vändningen från 0–2 till 4–2 mot Ljungskile gör att ”Bajen” har allt i egna händer medan Djurgården behöver draghjälp med resultatet i matchen mellan Ljungskile och Syrianska.

– Hur vi ser på det?, undrar Daniel Berntsen.

– Vi ska vinna vår match. Det finns inget annat. Vi torskade mot Syrianska senast och det är dags för en seger nu, sen får vi se vad som händer i den andra matchen.

Vad talar för er?

– Vi är ett bättre lag än Hammarby.

Skakat Hammarby

Tabellen säger något annat.

Men samtidigt skakas ”Bajen” av oroligheter. Uppgifter har sipprat ut om att flera av lagets tongivande spelare vädrat missnöje mot Nanne Bergstrands taktik och att det, i sin tur, lett till att tränaren erbjudit sig att avgå.

”Höna av en fjäder”

Men det stämmer inte, enligt Nanne själv.

– Det blev en höna av en fjäder, säger han.

Erbjöd du dig att lämna klubben?

– Nej.

Lars Sætra vittnar också om att stämningen i omklädningsrummet är fortsatt god.

– Vi hade ett snack om hur vi ska spela, inget mer än så. Som jag upplever det har alla spelare förtroende för Nanne och stämningen i gruppen är bra, säger han.

Det här påverkar er inte inför derbyt?

– Nej nej, vi har haft en bra träningsvecka är redo för fajt.

1 av 4 | Foto: Daniel Berntsen bröstar upp sig.

LÄGET I LAGEN

DJURGÅRDEN

Form

Inledde försäsongen svajigt men har sakta men säkert börjat hitta sitt spel. Bortsett från käftsmällen mot Syrianska senast har Djurgården imponerat såväl offensivt och defensivt och flera yngre, mer oprövade spelare, har visat framfötterna.

Skador/avstängningar

Haris Radetinac (korsband), Kerim Mrabti (korsband), Jonathan Augustinsson (lår), Marcus Hansson (hjärnskakning), Mathias Ranégie (knä), Kevin Walker (avstängd).

Snackisen

Skadekrisen. Att långtidsskadade Radetinac och Mrabti skulle saknas till denna match har Djurgården vetat om länge. Nu har man dock dragit på sig inte mindre än fyra (!) nya skador vilket gör att Pelle Olsson får svårt att formera en slagkraftig startelva.

MÖJLIG STARTELVA (4-4-2)

Hampus Nilsson

Stefan Karlsson-Jacob Une Larsson-Omar Colley-Elliot Käck

Amadou Jawo-Alexander Faltsetas-Jesper Karlström-Daniel Berntsen

Sebastian Andersson-Sam Johnson

SÅ BRA ÄR DE

Målvakt +++

Kenneth Höie har en hög högstanivå men har börjat svaja mer och mer och är nu på väg petas av Hampus Nilsson. Konkurrensen är dock bra för Djurgården.

Försvar +++

Har bra kanter med Elliot Käck på vänstern som redan tagit stora steg. Omar Colley är en tuffing i mitten men Djurgården skulle må bra av mer rutin.

Mittfält ++

Vi måste, trots allt, bedöma mittfältet som det ser ut här och nu; det vill säga utan Haris Radetinac och Kerim Mrabti. Då blir det inte mer än en tvåa.

Anfall +++

Kan Mathias Ranégie och Michael ”ingenjören” Olunga fylla tomrummet efter Super-Mush? Möjligt, men vi vet inte. Intressanta namn men tiden måste få utvisa.

Totalt = 11

HAMMARBY

Form

Har svajat rejält i sina prestationer under försäsongen. Tvingades gå ifrån manualen för att rädda säsongen i fjol och frågan är om truppen nu blivit ambivalent i sin fotbollsfilosofi. Nanne Bergstrand vet vad han vill, men vet alla spelare?

Skador/avstängningar

Mats Solheim (knä), Melker Hallberg (avstängd), Kennedy Bakircioglu (vad, tveksam)

Snackisen

Spelarmissnöjet. Fotbollskanalen rapporterade om att flera tongivande spelare ställt sig kritiska mot Nanne Bergstrands taktik och att tränaren i sin tur erbjudit sig att avgå. Spelare Sportbladet varit i kontakt med tonar ner händelsen, men ligger det och gnager?

MÖJLIG STARTELVA (4-2-3-1)

Ögmundur Kristinsson

Birkir Már Sævarsson-Lars Sætra-Richard Magyar-Stefan Batan

Johan Persson-Kennedy Bakircioglu

Imad Khalili-Erik Israelsson-Arnor Smarason

Alex

SÅ BRA ÄR DE

Målvakt ++++

Är Ögmundur Kristinsson allsvenskans mest underskattade målvakt? Mycket möjligt. Har en rysligt hög högsta nivå och har räddat poäng åt sitt lag flera gånger om.

Försvar ++

Namn för namn är backlinjen tre stabila plus men som kollektiv har den aldrig riktigt fungerat fullt ut. Sævarsson är egentligen den enda som varit jämn i sina prestationer.

Mittfält +++

Har många bra alternativ och flera olika spelartyper. Därmed inte så sårbara för skador. Men är fortfarande för beroende av en 35-årig Kennedy?

Anfall ++

Vem ska göra målen? Det har varit – och är fortfarande – den stora frågan i Hammarby. Nye brassen Alex ser mest intressant ut, men är alltjämt oprövad.

Totalt = 11

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.