Kritiken mot Nanne: ”Man sågar inte sin egen besättning”

FOTBOLL

Andreas Haddad besviken på tränarens uttalande

Nanne Bergstrand förklarade sitt spelarmaterial "otillräckligt" för att prestera framtidens fotboll.

Nu får Hammarbys tränare skarp kritik av sin förre spelare.

– Han sjönk i mina ögon, säger Andreas Haddad till Sportbladet.

Efter att ha blivit utskåpat av AIK med 3–0 hemma i ett prestigefyllt derby övergav Nanne Bergstrand sin spelfilosofi.

Och, åtminstone tillfälligt, dödsförklarade framtidens fotboll.

4-2-3-1 systemet byttes ut mot ett klassiskt 4-4-2 – en enklare typ av fotboll spelades och plötsligt rasslade det in två raka trepoängare mot Gefle och Kalmar.

– Den fotboll vi spelade tidigare var framtidens fotboll. Hammarby ska vara tacksamma att de har fått chansen att ta del av den, sen har det inte räckt till hela vägen, sa Bergstrand efter 2–1 mot Kalmar och tillade:

– Vi är väldigt tacksamma över att vi har provat den grejen, men sen räcker inte materialet i Sverige till för att spela den fotbollen. Vi har i alla fall inte lyckats få det materialet.

Fördömer sågningen

En som är mycket besviken över uttalandet är Andreas Haddad. Den tidigare Hammarbyanfallaren uppskattade Nanne Bergstrand som tränare under samarbetet 2014 – men tar starkt avstånd till 60-åringen i den här frågan.

– Jag har alltid stöttat Nanne, det är kanske den bästa tränaren jag haft även om jag inte fick spela så mycket för honom. Men han sjönk i mina ögon i och med det här uttalandet och jag står fast vid det, säger Andreas Haddad.

Sedan Hammarby tog sig tillbaka till allsvenskan inför den förra säsongen har utvecklingen stannat av och klubben har inte lyckats ta nya kliv och etablera sig högre upp i tabellen.

Om Nanne Bergstrand anser att detta är något som beror på att spelarmaterialet är för svagt är det något han ska ta internt och inte i media, anser Haddad.

– Att gå ut i media och såga sina egna spelare som han själv handplockat för sin spelidé är under all kritik. Så gör inte en ledare. Man skyddar sina spelare utåt. Han borde vara mer självkritisk i sina uttalanden.

”Har inget att vinna på det”

Andreas Haddad är själv sedan ett tag tillbaka fotbollsledare i initiativet Telge Tillväxt som hjälper unga spelare i Södertälje som haft det tufft att få jobb i livet. Dessutom är han ungdomstränare i Assyriskas akademi.

– Därför vet jag hur viktigt det är att få med sig en grupp och få den att må bra. Speciellt i en klubb som Hammarby som har så mycket publik.

Han fortsätter:

– Nu pratar jag som supporter av Hammarby och även som ledare själv. Om man bygger upp en grupp går man inte ut på det sättet. Han har ingenting att vinna på det.

Hur tror du spelartruppen tänker kring uttalandet?

– Spelarna är ju tysta nu och vill inte yttra sig, men jag vet att det sprider en dålig känsla i en grupp, säger Haddad och tillägger:

– Självklart bär spelarna ett stort ansvar sett till det sportsliga, men sånt ska tas inom stängda dörrar så man kan arbeta i lugn och ro. Man sågar inte sin besättning.