Malmö: Så satsar vi inför framtiden

FOTBOLL

Malmö FF missade överraskande Europaspel och sålde sin skyttekung.

Trots det uppfyllde klubben årets mål och blev mesta mästare i svensk fotboll.

Det ser dock inte ut att bli några stjärnvärvningar till nästa säsong för att nå Champions Leagues gruppspel och försvara guldet.

– Nu har vi hunnit i kapp med våra unga spelare. Vår ambition är att ha fler egna spelare i startelvan, säger vd:n Niclas Carlnén.

Foto: Carlnén.

Experterna var eniga inför säsongen: Malmö FF skulle vinna SM-guld. Målet i Skåneklubben var detsamma. Truppen var starkast i serien, bankkontot var störst bland klubbarna.

Den 26 oktober 2016 blev MFF svenska mästare på bortaplan i Falkenberg. Mesta mästarna vann 3-0 borta mot tabelljumbon och fansen stormade planen efteråt.

– Vår målsättning var tydlig – att vinna serien. Det är det vi har planerat för, allt arbete vi har lagt ner har varit för att vinna allsvenskan, säger vd:n Niclas Carlnén.

”En av de mest fruktansvärda förlusterna”

Men säsongen har inte varit smärtfri. Laget hade två förluster efter de tre första omgångarna, nederlag mot nykomlingen Jönköping Södra och Gif Sundsvall. Tränaren Allan Kuhn fick med andra ord en tuff start.

– Ska man vinna guld så ska man vinna huvuddelen av matcherna, och vi började med att inte göra det. Vi identifierade vad som inte gick helt rätt, försökte åtgärda det och förändra. Vi lyckades med det och efter det har vi gått ganska bra. Sportsligt, med ett tränarbyte, tycker jag att vi gör en riktigt bra säsong, säger Carlnén.

Men säsongen bjöd på en riktigt tung smäll innan allt var i sin ordning. I maj förlorade MFF cupfinalen mot Häcken och gick miste om att få spela i Europa.

– Det var en av de mest fruktansvärda förlusterna – som åtminstone jag har varit med om. När man väl tar sig till final i svenska cupen så vill man definitivt vinna, säger Carlnén.

Var det ett tungt ekonomiskt tapp med tanke på er breda trupp?

– När vi gör en budget gör vi den utan Europaspel. Så rent ekonomiskt var det inte med i grundplanen, men vi vill ju vara där för att det ger ett bättre ekonomiskt resultat. Vårt mål är att spela i Europa varje år, den här gången lyckades vi inte med. Intäkterna i gruppspelet i Europa League tror jag var 2,6 miljoner euro (25 miljoner kronor). Sen får man lite pengar vid kvalifikationer. Sedan utgifter, beroende på vilka man möter. Vad den ekonomiska vinsten blir är svårt att säga.

Allt fokus blev på att vinna allsvenskan och få möjligheten att kvala till Champions League. Trots att man jagade guldet såldes skyttekungen Vidar Örn Kjartansson för cirka 30 miljoner kronor.

Markus Rosenberg var kritisk till försäljningen av islänningen.

– Vi var säkra på inför säsongen att oavsett om vi går till Europa så skulle vi göra några försäljningar. Vi hade gjort försäljningar oavsett vilket. Men vi hade kanske även tagit in en ny spelare. Att uttala sig i enskilda fall är svårt, säger Carlnén.

– Dels hade vi förberett oss för att sälja, vi har en stor och bred trupp. Så alternativen för det fanns. Samtidigt gör man en omvärldsanalys och tittar på hur de andra föreningarna går. Värvar de in spelare eller säljer de spelare? Kommer de ur starkare eller är de inte lika starka efter transferfönster? Det handlar om vårt eget lag och konkurrenternas lag.

Det var en bra affär?

– Hade det inte varit en bra ekonomisk affär hade vi inte gjort den. Det finns ingen anledning att ge bort en spelare av den kalibern.

Hyllar Daniel Andersson

Succén i Sverige med tre SM-guld på fyra år, och spel i Champions League har gjort att det har blivit stor spelaromsättning i MFF. Sportchefen Daniel Andersson har haft mycket att stå i och han får beröm av Carlnén.

Vd:n hyllar Malmö FF:s styrka att hantera förändringar.

– Vi har blivit ganska bra på det. Eftersom vi har haft den spelaromsättningen under Champions League har vi internt i spelar- och ledartruppen de resurserna som krävs för att vi mentalt ska ha rätt inställning och leverera igen. Om man inte har gjort det tidigare blir det nog svårare. Man lär sig leva i förändringen.

– Daniel har varit bra på att hitta spelare som har kompetensen. Och hitta spelare där det finns ytterligare kompetens och potential för framtiden, där spelarna inte har fått ut det ännu i en annan förening.

Vad är huvudorsakerna till MFF:s succé enligt dig?

– Jag vill säga att dels är det förmågan att hantera förändringar. Men även att vi har ett gemensamt och tydligt mål, och att ledarstaben och spelartruppen jobbar tillsammans för att nå det målet. Att laget och prestationen är viktigare än det andra. Att man är lojal mot det med alla händer och fötter.

– Vi har spelare som ”Mackan” som hade en roll när Vidar var där, då gjorde han grovarbetet. Han tog den rollen för det gjorde laget bäst. Sedan när vi sålde Vidar fick han en annan roll och gjorde mål direkt. Det handlar mer om laget än den enskilda individen. Vi jobbar långsiktigt. Allt från att vi har en idrottspsykolog som är med i ledarteamet varje vecka, till det arbetet som både lagkaptenen, ledarstaben gör.

”Fler egna spelare”

Kommer ni satsa annorlunda framöver?

– Vi går tillbaka till det vi har gjort tidigare. När vi spelade de där åren i Champions League fick vi fram många spelare som vi sålde. Resultatet av det år två var att vi värvade lite mer färdiga spelare. Nu har vi hunnit i kapp med våra egna unga spelare, så jag ser att det blir fler unga spelare i truppen framöver än vad vi haft de senaste två åren på grund av försäljningarna 2014/15.

– Vår långsiktiga ambition är att ha fler egna spelare i startelvan.

ARTIKELN HANDLAR OM