Bank: ”Det är patetik, det är Skansen”

FOTBOLL

Fifa har tänkt fel från början, de borde vända om innan det blir alldeles för sent”

SAINT-NAZAIRE. Bologna missköter sig, svensk fotboll är oförberedd och Fifa har otur när de tänker.

Vi fick kanske ingen bomb när OS-truppen smalnade av.

Däremot fick vi ett helt gäng tomahawkmissiler från Håkan Ericson.

Att truppen till en ungdomsturnering krymper från drygt hundra, till 60, och så småningom till 35 spelare är ju inget som normalt driver igång åsiktsfabriken.

Sebastian Starke Hedlund kanske får åka till Rio. Vad ska vi tycka om det?

Men när förbundskaptenen Håkan Ericson slog sig ner framför pressen nere på Atlantkusten hände det ändå saker.

Zlatan Ibrahimovic-fallet är förstås det mediala dragloket, men där fick vi inte veta något nytt.

Om han väljer att fortsätta satsa på en karriär i en europeisk storklubb är det svårt att tänka sig att han vill/får komma dit med två stora sommarlovsmästerskap i kroppen lagom till sin 35-årsskiva. Om han väljer att växla ner i en mindre liga så kanske han fortfarande kan vara sugen på att bära den svenska flaggan i Rio.

Men annat var mer spännande.

”Sitter han här som europamästare”

För det första är det intressant att följa Ericsons utveckling på det hela taget. I början av 2015 fanns det materialförvaltare som hade högre status i fotbollssverige. I mitten av 2016 sitter han här som europamästare, håller presskonferenser med stensäker hand och skickar kängor till höger och vänster med både emfas och trovärdighet.

Bologna-ikonen Marco Di Vaio? En svikare, som lovade att släppa Emil Krafth för att sedan stoppa honom ett dygn innan truppen släpps.

Fotbolls-Sverige? Saknar förberedelse för framgång, blir handfallet när man råkar gå till två mästerskap samma sommar.

Ericson klarade balansgången fint, han valde vissa strider och valde bort andra. Han vårdade relationen till de svenska klubbarna, uttalade förståelse för storklubbarna, hyllade sina egna spelares lojalitet, men svingade vilt mot en del andra.

Och som vanligt rinner den mesta skiten åt ett och samma håll:

Fifa.

”Det är patetik, det är Skansen”

Sverige befinner sig alltså just nu i en situation där de har tio spelare man kan räkna som helt klara för OS (varav två målvakter). Simon Tibbling har fått ja, men är på väg tillbaka från en operation.

Halva U21-landslagets ordinarie backlinje saknas, halva mittfältet också, däribland spelmotorn Kristoffer Olsson. Lägg till att fyra av de överåriga spelarna faller bort så står han där med 29 möjliga spelare, varav arton fortfarande inväntar besked från sina klubbar.

Det är patetik, det är Skansen.

Om du leder Brasilien eller Tyskland, med en talangpool på ett par hundra fullgoda ersättare, är det ett mindre problem. Om du leder Algeriet eller Danmark har du liksom inte den möjligheten.

Det kan bli så att Håkan Ericson om ett par veckor står här med en trupp som helt enkelt är för liten för att spela ett OS.

Vad händer då?

Kan man få dispens?

– Vi hoppas det, sa Ericson.

I grunden handlar det om att göra ett omöjligt uppdrag lite mindre omöjligt, och att ge mindre fotbollsnationer en möjlighet att över huvud taget kunna få med sitt ett lag till Brasilien.

Fifa har tänkt fel från början, de borde vända om innan det blir alldeles för sent.

Inget nytt under solen. Det där har blivit organisationens själva normaltillstånd.

ARTIKELN HANDLAR OM