Huliganattacken i Jönköping

Uppgifter: Matchfixning bakom huliganattacken

Av: 

TT

Elin Kardell

FOTBOLL

Oddskontroll efter planattacken

Det kan vara matchfixning som ligger bakom gårdagens huliganattack i allsvenskan.

Svenska Spel har nu utrett händelsen.

– Vi har kollat på vår speldata, men vi är inte det enda spelbolaget som erbjudit spel på matchen, säger Andreas Jerat, presschef på Svenska Spel.

Svenska Spels spelövervakare har inlett en kontroll för att se om det fanns några misstänkta rörelser på oddsen inför och under matchen mellan Jönköping och Östersund i måndags kväll.

– Man tittar på hur spelmönstren ser ut. Hur många som spelat, vilka summor, vilka lag, var i landet man lagt spel och se om det avviker från det naturliga, säger Andreas Jerat.

"Finns spekulationer"

Svenska Spel har under dagen tittat på tendenser och mönster i spelet kring den aktuella matchen – och de har hittills inte kunnat hitta några mönster som tyder på att det är fallet.

Men att undersöka matchen är befogat.

– Det finns mycket spekulationer kring matchen. Kring incidenten och sättet den avbröts på. Det är väl skäl nog att titta närmare på det, om det kan finnas något där som är avvikande, säger Andreas Jerat, presschef på Svenska Spel, till Sportbladet.

Svenska Spel har koll på de som brukar vara inblandade i matchfixning och de kunder som spelar hos bolaget.

– I nuläget ser vi inga indikatorer på manipulation utifrån vår speldata men vi är inte enda spelbolaget som erbjuder spel på matchen, säger Andreas Jerat.

Hur vanligt är det med matchfixning?

– Vi brukar ha ett antal fall per år kring det, när vi misstänker att det handlar om det. Det är vanligare i division ett och två än i allsvenskan, säger Jerat.

Arrangör har ansvar

Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet och tidigare regeringens samordnare mot våld vid idrottsevenemang, anser att matcharrangörerna måste svara med högre säkerhet. Även vid matcher där man inte förväntar sig supporterbråk eller annat som gör dem högriskklassade.

– Hur är säkerhetssystemen uppbyggda när man över huvud taget kan ta sig in på banan på det sättet? Man måste ha folk som är beredda på att stoppa sådant här, säger han till TT.

– Det är viktigt att hemmalaget som har ansvaret här blir ordentligt straffat, att man utdömer en förlust med 3–0 så att det svider i skinnet. Det är den absolut bästa drivkraften att höja säkerheten, tror jag, när det gäller idrott, säger Björn Eriksson.

Den här typen av händelser är allvarliga säger Eriksson.

– Det är ju ett säkerhetsproblem att enskilda galningar gör så här, säger han.

Avvaktar anmälan

Fotbollförbundets disciplinnämnd avvaktar en anmälan innan en utredning kan inledas.

– Det handlar om två saker som kan bli ärenden hos oss. Dels säkerheten vid arenan som kan resultera i en anmälan via Riksombudet och sedan vilket resultat matchen ska få, säger Kerstin Elserth, ordförande i disciplinnämnden, till TT.

– Det finns ju en huvudregel som säger att om ett lags supportrar orsakar något som gör att spelet avbryts ska det andra laget vinna med 3–0. Här måste man ju först och främst ta reda på om det var en supporter till något av lagen som sprang in på planen eller en helt utomstående.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Huliganattacken i Jönköping

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Huliganattacken i Jönköping

Svenska Spel

Allsvenskan i fotboll

Östersunds FK

Jönköpings Södra IF