Vapnet – total förutsägbarhet

avJesper Holm-Öste

Publicerad:
Uppdaterad:

Island har spelat med samma startelva varje match under EM

Foto: TT
Kari Arnason & Heimir Hallgrimsson

ANNECY. Ett av Islands EM-vapen är av det ovanligare slaget:

Total förutsägbarhet.

– När du spelar bättre och bättre finns det ingen anledning att ändra i startelvan, säger förbundskapten Heimir Hallgrimsson.

Ni har den här intill: EM-elvan som är huggen i sten.

Bokstavligen.

Fyra matcher – fyra identiska isländska startelvor.

Island har inte gjort en enda ändring hittills i EM.

”Ger oss en fördel”

En styrka, hävdar Lars Lagerbäcks högra hand, den andre förbundskaptenen Heimir Hallgrimsson.

– Jag tror det ger oss en fördel. Spelarna känner varandra bättre och bättre. Jag tror ni har sett hur laget växer från match till match. Inte bara det vi gör med bollen, utan även självförtroendet. Det är bra för alla lag att ha spelare med stort självförtroende.

Det är ganska unikt här i EM. Många lag ändrar i elvan, vilar spelare?

– Ja, jag vet inte riktigt. Vi har haft tur med skador och gula kort. Vi har spelat bra så det har heller inte varit nödvändigt att ändra något. När man spelar bättre och bättre finns det ingen anledning att ändra i startelvan. Om det är unikt är det bra.

Att spelarna skulle slitas för mycket tror inte Heimir Hallgrimsson så länge läkarna och massörerna runt laget gör ett bra jobb.

– Att vi kan ha samma elva är en komplimang till vår medicinska personal som förbereder våra spelare inför varje match, säger Hallgrimsson.

Spelat varena minut

Kári Árnason, MFF-mittbacken, har spelat varje minut hittills:

– Kroppen känns bra, jag var lite trött efter matchen mot England, nu har jag laddat om. De tar hand om oss bra, ger oss dricka och allt möjligt, säger Árnason.

En av Islands nycklar till framgången är just mittbacksparet Árnason – Ragnar Sigurdsson. Båda lyfter fram kontinuiteten som en förklaring:

– Det har funkat jättebra i fyra-fem år, och det blir bara bättre för varje år. Vi är jättebra kompisar och vi litar på varandra. Man vill verkligen spela bra för sina polare, för landslaget och för landet, säger förre IFK Göteborgsmittbacken Ragnar Sigurdsson.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM