AVSLÖJAR: AIK möter Blåvitt – i Dubai

avMichael Wagner

Malmö FF avstår turneringen efter fansens protester

Det blir ett allsvenskt prestigemöte väldigt tidigt 2017.

AIK möter i nuvarande planering IFK Göteborg i Dubai 11 februari.

Svenska mästarna Malmö FF avstår turneringen delvis efter politiska protester från de egna fansen.

Det tillhör inte vanligheterna att de allsvenska toppklubbarna möter varandra riktigt tidigt under försäsongerna, speciellt inte ärkerivaler som AIK och IFK Göteborg.

Där har bland annat risker för bråk mellan fansen varit en riskfaktor att ta hänsyn till.

Men nu är ett möte en bra bit från Sverige tidigt inplanerat kan Sportbladet avslöja.

Möts 11 februari

11 februari ska AIK och IFK Göteborg mötas i träningsturneringen i Dubai i Förenade Arabemiraten, enligt planerna.

– Det är en match vi ser fram emot. Att möta IFK Göteborg är att spela mot en av de sportsligt starkaste motståndarna i allsvenskan. Det går knappast att få en mer tävlingslik träningsmatch med inbyggd prestige, säger AIK:s sportchef Björn Wesström.

– Vi tycker dessutom att det är ett bra motstånd utifrån den fotboll Göteborg spelar och vad vi behöver förbereda oss för.

Om AIK ser fram mot prestigemötet så finns det fortfarande en viss osäkerhet kring toppmatchen från IFK Göteborgshåll.

– Jörgen Lennartsson, som är på semester, ska ge det slutliga godkännandet. Om vi får AIK i ett läge senare i Svenska Cupen under våren eller tidigt allsvenskan så kanske det inte är så lyckat att lagen redan har mötts, säger IFK Göteborgs sportchef Mats Gren.

– Möts lagen inte förrän senare i allsvensken är det en bra träningsmatch, säger Gren.

MFF avstår Dubai

Svenska mästarna Malmö FF, som deltog i träningsturneringen i Dubai i vintras, åker dock inte till Förenade Arabemiraten den här vintern.

– Eftersom vi inte gick vidare i Svenska Cupen och inte har det gruppspelet att ta hänsyn till så har vi valt att ha två läger i Spanien i stället, ett i början av februari och ett i mitten av mars, säger sportchefen Daniel Andersson. Dessutom finns det andra faktorer som påverkat att vi inte åker till Dubai.

Som MFF-fansens politiska protester?

– Det är klart att vi har vägt in det. Vi lyssnar på vår medlemmar. Vi är en medlemsstyrd förening, säger Daniel Andersson.

Björn Wesström:

– Vi har tagit till oss de åsikterna också. Vi har kontaktat UD och lyssnat på deras rekommendationer. Vi tar inga andra beslut än de som fattas av myndigheterna.

– Ur ett idrottsligt perspektiv erbjuder Dubai bättre boenden, bättre träningsförhållanden och bättre matcher än exempelvis La Manga i Spanien, säger AIK:s sportchef. Däremot är det sannolikt sista året vi åker till Dubai. Vi följer en treårsplan där. Vi vill variera miljöer för träningslägren.

Även Häcken deltar

Mats Gren:

– Vi har gjort vår research när det gäller Dubai genom att kontakta UD. Sedan tittar vi på bra förhållanden utifrån idrottsliga perspektiv.

Även Häcken med nye tränaren Mikael Stahre, tidigare tränare i AIK och IFK Göteborg, deltar i turneringen i Dubai men kommer få norskt och danskt motstånd i sina matcher.