Frankrikes stjärnor: ’Vackert och fysiskt’

Av: Johanna Frändén, Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

Paris. Det fanns ingen gul mur på läktarna på Stade de France.

Den fanns på planen.

Fransmännen tog sig igenom med vinst 2-1, men det var med svårigheter.

– Vi mötte ett vackert lag, säger Dimitri Payet till Sportbladet.

Den franska landslagsledningen hade varnat för det nya, svenska kollektivet utan Zlatan Ibrahimovic.

Sedan fick de franska spelarna gå ut och hantera utmaningen.

Det var smått imponerade efteråt.

Sverige pressade, flyttade och försvarade sig framgångsrikt.

– De försvarade bra, låg rätt, och kom fram ibland. De har flera bra spelare och det var ingen lätt match för oss. De gjorde en bra match, men vi vann, det var vårt mål och vi är glada över det, säger mittfältaren Blaise Matuidi.

Få svenskar på plats

Frankrike skapade ett par chanser i första halvlek, dock inga vassare lägen än ett bra skott från Dimitri Payet som svenske målvakten Robin Olsen räddade.

– Vi hade lite för dålig rytm, vi spelade inte tillräckligt snabbt. Men sen när vi fick ner antalet bolltoucher hade de svårare att försvara sig mot oss, säger Payet i den mixade zonen.

Det var i stället Sveriges ledningsmål, Emil ”Foppa” Forsbergs frispark i andra halvek som fick fart på hemmalaget.

Med sina egna fans - bara 725 biljetter sålda till svenska supportrar - i ryggen lyfte fransmännen och kvitterade via en Pogba-nick och ett omdiskuterat Payet-mål.

– Målet (Sveriges) väcker oss lite. Vi spelar snabbare och de har svårt att hänga med. Eftersom vi styr matchen blir de trötta också. Alla matcher är svåra, i kväll blev vi lite väckta av målet, det är klart att det hade varit bättre om det inte hade behövts. De var starka fysiskt, säger Payet.

Blev det svårare än ni hade förväntat er?

– Vi visste att det skulle bli svårt, Sverige var inte först i gruppen för ingenting. De försvarade sig lågt och hade en glöd för att ställa till det för oss. Men deras mål väckte oss.

”Tvungna att vinna”

Frankrike tog med segern över ledningen i VM-kvalgruppen inför vinteruppehållet och kan andas i väntan på kommande matcher.

Men redan i vår stöter Frankrike på Sverige igen.

– Sverige hade ett bra läge i gruppen inför matchen och vi var tvungna att vinna för att får ett försprång på tre poäng och det löste vi, säger Blaise Matuidi.

Sportbladets spelarbetyg:

1. Robin Olsen

Höll undan i första med en vass Payet-räddning. Nickmålet svårare, men fumlandet med Griezmann på kropp blev matchavgörande. Där borde Olsen fått undan bollen - klart underkänt just det ingripandet.

—————————————————

16. Emil Krafth

Orsakade frisparken som kvitteringen kom på och några misslyckade inlägg drar ner betyget till en tvåa. Men vi ska inte glömma att han hade Payet mot sig. Given arvtagare till Mikael Lustig.

3. Victor Nilsson Lindelöf

Han fortsätter att inte sätta många fötter fel, Västeråsgrabben. Oavsett motstånd.

4. Andreas Granqvist

Nickrensade och skällde, nickrensade och skällde…gigant i framför allt första halvlek. Bra också i andra.

6. Ludwig Augustinsson

Kanske bäst i backlinjen, även om konkurrensen var hård. Knappt ett misstag, fina hörnor och kom runt bra på kanten. Skadebenägne Martin Olsson är långtifrån given när han kommer tillbaka.

———————————

21. Jimmy Durmaz (ut 87)

Inblandad i många av de svenska offensiva farligheterna. Utmanade ofta, klackade, passade. Visade även att han håller defensivt.

13. Jakob Johansson

Mycket imponerande insats. Täckte ytor, stark i närkampsspelet, fin i passningsspelet. Mattades något i andra halvlek, men bra tävlingsdebut.

8. Albin Ekdal (ut 66)

Stor i defensiven, inte lika framträdande framåt. Elak tackling från Payet borde ha gett varning. Orkade inte hålla emot Pogba vid 1-1.

10. Emil Forsberg

Kom inte loss riktigt på sin kant under första 45. Växte sedan mer och mer. Fina samarbeten med Augustinsson. Udda frisparksmål… Jobbig för fransmännen.

——————

11. John Guidetti (73)

Låg rätt i pressspelet, jagade, men när chansen dök upp i första halvlek fick han ingen ren träff.

29. Ola Toivonen 

Ett stabilt och lugnt presspel. Bra samarbete med Guidetti, skott som täcktes och framspelning till Kiese Thelin i andra. Fin i touch, men förlorade en del höjddueller.

-----------

Avbytare:

15. Oscar Hiljemark (in 66)

9. Isaac Kiese Thelin (73)

14. Pontus Jansson (in 87) spelade för lite

Jury: Johan Flinck, Petra Thorén, Michael Wagner

Publicerad: