Sevilla vände och vann EL-finalen

FOTBOLL

BASEL/STOCKOHOLM. Det blev ingen titel för Jürgen Klopp och Liverpool.

Sevilla vann Europa League för tredje året i rad efter två omdiskuterade straffsituationer och en mäktig vändning.

– Det var fyra uppenbart avgörande beslut och alla var mot oss i en final, säger Jürgen Klopp.

Liverpool har inte vunnit en europeisk titel sedan Champions League-segern 2005. Nu hade de chansen och det började bra.

I den 12:e minuten ville Liverpool ha straff efter en hands på Daniel Carrico, men svenske domaren Jonas Eriksson friade.

I den 32:a minuten fick Sevilla sin bästa chans efter att Kevin Gameiro cykelsparkat precis utanför målvaktens högra stolpe. Tre minuter senare kom målet åt andra hållet.

Daniel Sturridge satte snyggt 1-0 med en yttersida och Liverpoolpubliken exploderade. Kort senare ville Liverpool ha straff på nytt efter en ny misstänkt hands.

Jonas Eriksson friade dock på nytt. Halvleken slutade 1-0, men 17 sekunder in i den andra smällde det direkt.

Ingen offside

Gameiro fick bollen i straffområdet och behövde bara sätta dit bredsidan, sedan var 1-1 ett faktum.

Om Liverpool hade den första halvleken, ägde Sevilla den andra. Ledningsmålet kom i den 64:e minuten efter ett superanfall som avslutades av Coke.

Sex minuter senare ökade Coke på till 3-1 till Liverpools stora ilska. Linjedomaren var uppe och viftade med flaggan, men eftersom bollen gick via Liverpoolspelare var det ingen offside på Sevillaspelaren.

Liverpool fick aldrig in något reduceringsmål och det blev ingen titeln för Jürgen Klopp och Liverpool.

– Vi gjorde inte oss själva rättvisa. Vi började aldrig andra halvlek och det är förödande. Vi var inte i närheten av vår kapacitet och det är en stor besvikelse, säger James Millner till BT Sport.

”Aldrig fått ett domslut med mig”

Klopp var inte helt nöjd med Eriksson efter matchen.

– Det var fyra uppenbart avgörande beslut och alla var mot oss i en final. Men nu är det över och vi får leva med det här resten av livet. Vi kunde inte påverka det men vi kunde påverka vårt spel. Nu är vi besvikna. Om en vecka eller så får vi se. Men vi kommer utnyttja den här upplevelsen. Vi kommer använda den och komma tillbaka starkare, säger han och fortsätter:

– Att domaren rättar sin assistent är något jag sällan sett. Men om det var ett korrekt beslut. Jag vet inte. Det finns säkert de som säger att det var ett korrekt beslut. Men jag har spelat många finaler och aldrig fått ett dåligt domslut med mig. Jag hoppades att det skulle ändras i dag men det gjorde inte det. Två straffar och ett mål som vi inte fick men ett mål de fick.

– Det finns större problem i världen men just nu känns det inte så. Det är väldigt tufft.

För Sevilla var det tredje raka Europa League-titeln och den femte i Europa League/Uefa-cupen på tio år.
– När matchen var som svårast och allt såg ut att vara en uppförsbacke visade det här laget mod och krigarmentalitet, säger Coke.

ARTIKELN HANDLAR OM