Cristiano Ronaldo

”Verkliga prisguiden” till världens 50 bästa

Av: 

Patrik Brenning

FOTBOLL

Resultatet av undersökningen: Varken Messi, Ronaldo eller Pogba toppar

Världshistoriens dyraste fotbollsspelare heter Paul Pogba men vem är egentligen den mest värdefulla just nu?

France Football har frågat några av fotbollens mest inflytelserika personer för att få svaret.

Tidningen France Football kallar den själva för ”Den verkliga prisguiden”. Med en större enkätundersökning ”bland fotbollsvärldens mest inflytelserika aktörer” som grund har tidningen räknat ut och listat fotbollens 50 mest värdefulla spelare.

Neymar etta på listan

Listan toppas varken av Leo Messi eller Cristiano Ronaldo, som de senaste åren dominerat omröstningarnas till världens bäste spelare, utan istället av FC Barcelonas brasse Neymar på 2,5 miljarder kronor. 24-åringen är yngre än Messi och Ronaldo och har kallats ”fotbollens första popstjärna” tack vare sitt starka marknadsvärde.

Bakom Neymar följer 29-årige Messi på 1,9 miljarder samtidigt som 31-årige Ronaldo (1,274 miljarder) återfinns först på fjärde plats, nedpetad även av Atlético Madrids 25-årige fransman Antoine Griezmann (1,323 miljarder). Världshistoriens dyraste fotbollsspelare, mittfältaren Paul Pogba som kostade Manchester United en dryg miljard kronor vid övergången från Juventus i somras, är femma med ett uppskattat marknadsvärde på 1,2 miljarder kronor.

”Är ett sätt att visa makt”

Trots att summan är högre än vad United betalade för Pogba anser agenten Stéphan Courbis att summorna på listan är i underkant. Han skulle till exempel ”utan att tveka” betala motsvarande två miljarder kronor för Leo Messi.

– Han har fortfarande ett enormt värde på planen. Det är en garanti om 30 mål per säsong. Det vore också en stark signal till konkurrenterna i England och utomlands. Att visa upp sig på transfermarkanden, att betala dyrt, är också ett sätt att visa sin makt för andra. Messi har fortfarande tre, fyra fina säsonger kvar. För det priset innebär det amorteringar på cirka 50 miljoner euro per år (490 miljoner kronor). Det är inget för exempelvis (Manchester) City. Det är som att köpa en spelare för 50 miljoner euro om året, och nu talar vi alltså om Messi! Dessutom generar det många miljoner i försäljning av tröjor, nya sponsorer och attraktionskraft, säger agenten enligt Fotbollskanalen.

Bakom de 50 mest värdefulla listar France Football också sju spelare med stigande värde. Där kan noteras att AIK:s Alexander Isak är ett av namnen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Cristiano Ronaldo

Paul Pogba

Antoine Griezmann

Neymar

Lionel Messi