”Massa onödig skit på mig och Jordan”

avMartin Tolén

Henke Larsson om tumultet: ”Det stämmer inte”

Foto: BILDBYRÅN
”Henke” Larsson menar att säkerhetsansvarige Frederik Ericsson inte alls varnade honom och Jordan.

Henrik Larsson fick kritik av Helsingborgs IF efter tumultet i samband med kvalförlusten mot Halmstad.

Nu går den förre HIF-tränaren till motattack.

– Man måste vara man nog och stå upp för att man har gjort fel själv, säger Henke enligt Expressen.

Helsingborgs IF åkte ur allsvenskan.

Efterspelet har dock mestadels handlat om den skandal som utbröt efteråt.

Ett tiotal supportrar tog sig in på planen och attackerade både Henrik och Jordan Larsson med kastade föremål och ett knytnävsslag mot den sistnämnde.

– Vill de slå på mig så får de slå på mig. Jag hade fått stryk, men några av dem hade också fått stryk, sa Henrik Larsson efter kvalbesvikelsen.

Första orden om tumultet

Och nu, två veckor efter kvaltumultet, ger den förre HIF-tränaren sin första längre kommentar kring händelserna på Olympia.

I en intervju med Expressen berättar Henke om mötet med huliganerna på planen och vad han skrek tillbaka.

– Naiv som man kan vara emellanåt så tror jag..., som man ser på bilderna så visar jag till fansen, eller de maskerade, att "tänk till". Tänk till! Detta är bara något som skadar Helsingborgs IF. Jag tar mig ner där, och kommer nästan hela vägen till kortlinjen – sen börjar föremål komma in. Och jag ser inte Jordan, jag är så pass långt fram och Jordan är längre bak och de börjar kasta saker. Så jag backar lite grand, och de är väldigt aggressiva där. Jag pekar, menar: "Ta av er maskerna!", det är inte så jävla modigt att ha mask på sig. Sen vad de säger till mig, det vet jag inte. Men det är ingen trevlig stämning där nere, säger Larsson till tidningen.

”Massa onödig skit”

Henke Larsson går även till motattack mot Helsingborgs arrangemangsansvarige, Frederik Ericsson, efter att denne kritiserat Henke och Jordan Larsson för att ha konfronterat ståplatsläktaren.

– Jag gillar inte att sitta och kasta skit på andra, men det är faktiskt så här att ser man på presskonferensen som jag ger efter matchen och när säkerhetsfrågorna kommer så säger jag att: "Det är inte mitt bord, det är vår säkerhetsansvariges bord, så ni får ta det med honom". Sen får jag veta att han har sagt att vi har fått information att vi absolut inte ska gå ner där. Det tycker jag är för dåligt. Man måste vara man nog och stå upp för att man har gjort fel själv. Det är tråkigt, eftersom det kommer en jävla massa onödig skit på både mig och Jordan, när vi redan har så mycket.

”Skönt att få Zlatans stöd”

Stödet efteråt har varit massivt.

Henrik Larsson berättar att lagkamrater från tiden i Barcelona bland annat hört av sig.

Även Zlatan Ibrahimovic visade sitt stöd till sin förre landslagskollega.

– När det blåser som mest så vet man vilka vänner man har. Så är det ju. Som du säger, jag brukar aldrig prata om honom (Zlatan reds. anm), men det var skönt att få "text" (sms). Det underlättade, säger Henke.

– Det är väl klart att du behöver stöd, jag är ingen supermänniska. Jag har inget stort S på mitt bröst där det står Stålmannen. Jag har känslor precis som alla andra. Så det är klart att du behöver stöd.