Diyan och Ella samlar in fotbollsskor till barn i Uganda

FOTBOLL

När sjuårige Diyan Ramos såg filmen om Pelé väcktes en dröm om att hjälpa andra barn.

Tillsammans med kompisen Ella Knapp Johnsson, 11, har duon startat en insamling av fotbollsskor, kläder och bollar för att hjälpa barn från fattiga områden i Uganda.

– Jag vill hjälpa andra barn som inte har det så bra som vi, säger Diyan.

Sjuårige Diyan Ramos från Huddinge har alltid drömt om att hjälpa andra. Efter att han sett filmen om fotbollsspelaren Pelés uppväxt i Brasilien väcktes en dröm om att hjälpa andra barn från fattiga områden. Tillsammans med kompisen Ella Knapp Johnsson, som spelar i Hammarby, samlar de nu in fotbollsskor, bollar och kläder för att ge fotbollsspelande barn i Uganda bättre förutsättningar. Något som StockholmDirekt var först att rapportera om.

– Jag såg hur Pelé var tvungen att stjäla nötter för att ha råd med fotbollsskor. Jag tänkte på det och sedan kom jag på att jag vill hjälpa andra barn som inte har det så bra som vi, säger Diyan till Sportbladet.

– Jag såg också filmen om Pelé. Den är så sorglig. Jag har aldrig gråtit så mycket som när jag såg den. Folk i världen har så lite medan vi har så mycket. Om de kan få ett par skor blir de överlyckliga, säger Ella.

”Alla som skänker är hjältar”

Diyan och Ella träffades i Spanien på ett läger med Svenska Fotbollsakademin.

– Vi träffades i Spanien på ett fotbollsläger. Så vi kände att vi kunde göra det tillsammans, säger Ella.

Sedan duon kom på idén till den här insamlingen har de båda jobbat hårt för att få in utrustning. Diyan har ringt runt till föreningar, organisationer och vänt sig till fotbollsspelare. Med hjälp av bland andra Svenska Fotbollsakademin, Glömstaskolan och fotbollslaget Uppsala Kurd har de redan fått in flera hundra par fotbollsskor som kommer att gå till barnen i Tigers Club i Uganda. Tigers Club är en fotbollsklubb för barn som hamnat på gatan. Men trots att de redan fått in mängder med skor är Diyan tydlig över att de vill ha in mer.

– Alla som skänker saker är hjältar. Det går aldrig få in för mycket, säger han.

Reser till Uganda i maj

Diyan och Ella kommer i slutet på maj att resa ned till Uganda tillsammans med Läkarmissionen för att lämna över den insamlade utrustningen.

– Det ska bli spännande, jag hoppas de blir glada, säger Diyan.

Tillsammans med Läkarmissionen ska ett insamlingskonto startas upp där man kan skänka donationer inför resan. De båda kompisarna uppmanar nu också hela fotbollssverige till att skänka utrustning och hjälpa till med insamlingen. För tillfället finns fyra insamlingsplatser där man kan lämna skor, bollar och kläder: Enskede sporthall, Vällingby simhall, Skärholmens simhall samt på Uppsala Kurds träningar.

Bekes Alp, mamma till Diyan, är stolt över hennes sons initiativ.

– Om en sjuåring kan göra något sånt här så kan alla hjälpa till, säger Bekes.