Så ska HIF chocka Celtic i CL-kvalet

FOTBOLL

Tränaren Åge Hareide om taktiken inför dubbelmötet

HELSINGBORG. 12 000 av totalt 12 200 biljetter är sålda.

Skadeläget har ljusnat.

Helsingborg är optimistiska inför morgondagens Champions League-playoff på Olympia.

– Vi ska inte släppa in mål, säger tränaren Åge Hareide.

Målvakten Pär Hansson, vänsterbacken Erik Edman och mittbacken Loret Sadiku är alla tillgängliga för spel efter diverse krämpor, kvar på skadelistan är endast Erlend Hanstveit och Mattias Lindström. Det meddelade Åge Hareide när han mötte medierna vid lunchtid i dag.

– Det känns mycket bra, vårt läktarteam har gjort ett gott jobb, säger Hareide.

HIF-tränaren beskriver Celtic som ”ett lag som är vana att ha boll” från den skotska ligan och fick frågor om Helsingborgs plan är att se till att de inte får ha det på Olympia i morgon.

– Både och. De får gärna ha boll men inte i de ”rätta” områdena. Jag tror det är viktigt att vi får ordning på vårt eget spel, vår egen organisation. Då kommer vi att vaska fram möjligheter i kraft av hemmaplan och energi. Det handlar om att balansera laget rätt och få tryck på där Celtic inte är så bra, säger Hareide.

”Fördel starta hemma”

Nyförvärvet Alejandro Bedoya, med ett förflutet i Glasgow Rangers, får en släpande anfallsroll och stort defensivt ansvar då Celtic brukar spela med tre man centralt enligt 4-1-4-1-modellen. Sedan ska Bedoya vara beredd att ställa om snabbt i kraft av sin löpstyrka.

– Han fick en väldigt fin start genom att göra mål mot Elfsborg, säger Åge Hareide.

I tidigare kvalrundor har Helsingborg börjat borta, avslutat hemma, vilket brukar sägas vara en fördel. Åge håller inte med den här gången.

– Mot Celtic tycker jag det är en fördel att starta hemma. Vi hade fått press på oss om vi kommit till Olympia från Glasgow med 0-0 eller 0-1 eller om vi vunnit matchen. Då skulle vi fått försvara det inför fansen, det kan vara svårt, då kan vi bli lite ängsliga.

– Det är mycket bättre att komma till Glasgow för att försvara en 4-0-ledning…, säger Hareide med ett snett leende.

Stort intresse

Och tillägger:

– Och vi kan åka till Glasgow för att försvara 0-0 också, för pressen ligger på Celtic. Det skulle ge oss kontringsmöjligheter. Det är mentalt svårt att spela ett spel där du hela tiden måste akta dig för kontringar. Allt från 0-0 och uppåt är ett bra resultat för Helsingborg i morgon. Vi ska inte släppa in mål, säger Åge Hareide.

Även Celtic har haft skadeproblem men enligt assisterande tränaren Johan Mjällby är alla frågetecken med i truppen. Beslut vilka som kan starta mot HIF tas efter kvällens träning på Olympia.

Intresset för matchen är stort i Helsingborg, seger i dubbelmötet och HIF är klara för Champions Leagues gruppspel. Det väntas bli fullsatt på Olympia (12 200 åskådare), de sista biljetterna släpps under dagen. Henrik Larsson, med ett förflutet i båda klubbarna, finns dock inte på plats. Hans Landskrona Bois möter samtidigt Hammarby på Söderstadion i Stockholm.

ARTIKELN HANDLAR OM