Snökaos hotade matchen – ”skottat hela natten”

1 av 2 | Foto: FOTO: Patrick Sjöö/ÖFK
I Östersund har man fått snöröja hela natten inför kvällens Europa League-möte.

avPer Bohman

FOTBOLL

ÖSTERSUND. Det är snökaos i Östersund.

Kommunen fick skotta snö hela natten för att rädda Europa League-matchen mot Zorja Luhansk – och under torsdagen kallades frivilliga in.

– Nu kan det förhoppningsvis bli fotboll i stället för bandy på planen, säger Björn Sonidsson, driftansvarig på Jämtkraft Arena.

Foto: Facebook
”Vi ska bara skotta av läktaren först, sen är ni välkomna”.

Ovädret tog greppet om Östersund under natten mellan onsdagskvällen och natten till torsdagen. Precis fel läge för Östersunds FK, då klubben i kväll tar emot Zorja Luhansk för Europa League-match på Jämtkraft Arena.

– Vi är uppe i minst 15 centimeter nu och med den starka vinden så blir det stora drivor överallt, säger Björn Sonidsson, driftansvarig på Jämtkraft Arena.

”De har jobbat hela natten”

Hur ser planen ut?

– Det har kommit så mycket snö så vi har haft folk på planen som försöker hålla den snöfri. Det räcker inte med planvärme. Man måste ut med maskiner och jobba bort snön.

Sonidsson berättar att kommunen har haft arbetare på planen hela natten som slitit för att rädda matchen mot Zorja Luhansk.

– De har jobbat hela natten. Det är första gången jag är med om något liknande. Normalt sett har vi ju inte arenan öppen så här länge, säger han och fortsätter:

– I värsta fall hade man fått ställa in, men här förstod vi att om man vi förbereder oss och jobbar så går det förhoppningsvis att spela fotboll på Jämtkraft i stället för bandy.

Foto: Christoffer Ericsson

”Kallt och väldigt mycket snö”

Vad händer nu?

– I natt var det tre-fyra stycken som delade upp arbetet mellan varandra och körde hela natten med maskiner och skottning. Sen kom 10-12 personer till in i morse och jobbar. Nu kommer också klubben, ÖFK, in med sina resurser för att få bort all snö från läktarna. Så att publiken ska kunna se på matchen.

På eftermiddagen larmade Östersund om att ännu fler frivilliga skottare behövs om läktarna ska bli helt snöfria.

”Vi behöver flera som kan skotta snö på Jämtkraft Arena, läktaren, idag. Kan du jobba – ring, skrev klubben på Facebook.

Bortalaget från Ukraina reagerade på vädret under gårdagens presskonferens.

– Det är oväder här. Kallt och väldigt mycket snö. Men vi är laddade, sa spelaren Artem Gromov.

Potter: Känns som vår!

ÖFK:s Graham Potter?
Efter ett par dagar med under 10 minusgrader så tyckte han att snöoväder och plusgrader var ganska... behagligt.

– Det är svårt att träna när det är 10-13 minusgrader, så det var kallt. Mot Zorja är det ju i princip fyra plusgrader och vårvärme. Så vi är glada.

ARTIKELN HANDLAR OM